Er zijn steeds betere oplossingen voor bijvoorbeeld het beperken van CO2-emissie of het gebruik van chemische gewasbescherming.
Maar die oplossingen worden zelden allemaal in de praktijk gecombineerd. In ‘KAS2030: Duurzaam telen met toekomst’ combineren we nieuwe technieken op het gebied van verwarming, belichting, water, nutriënten en geïntegreerd telen. De kas staat in Bleiswijk en is in april in gebruik genomen. Er staan vier verschillende gewassen: aardbei, gerbera, freesia en potanthurium. BCO’s (begeleidingscommissie onderzoek) beoordelen de voortgang van deze teelten. Deze commissies bestaan uit telers van de betreffende gewassen.
Bij de duurzame inrichting van de kas waren drie thema’s leidend: de emissies van CO2, water & nutriënten en gewasbescherming. De kas gebruikt geen gas voor de verwarming. Het is namelijk een all electric-kas, met onder meer full LED-belichting. Voor de ontvochtiging van de kas zetten we een warmtepomp in. Daarmee winnen we latente warmte terug en blijft de kas in de winter en voorjaar meer gesloten. Voor de kas wordt geen eigen stroom opgewekt; die wordt ingekocht.
Tekst: Frank Kempkes