Het idee is ontstaan in coronatijd. Bart Janssen van CoBa Plant in Wateringen en Mikel Olierook uit Geldermalsen ontwikkelden eind november 2021 een plasticvrije klimstok voor kamerplanten van olifantsgras en aardappelschillen. Het product slaat aan bij de internationale retail, zegt Janssen: “Ons product kan na gebruik gewoon in de groenbak worden gegooid, maar is ook recyclebaar.”

Intratuin was de eerste winkelketen die interesse toonde in het duurzame en circulaire klimstokconcept van Kratiste, Grieks voor houvast. Inmiddels hebben enkele winkelketens in Duitsland, Polen en Engeland het product in hun schappen.
Gesprekken met andere ketens zijn gaande. “Dat gaat geleidelijk, want ze spelen graag op safe. Sommige ketens wilden nooit kamerplanten met een mosstok met pvc-buis verkopen, omdat ze die te milieubelastend vinden. Intratuin voert ons product sinds eind september vorig jaar, na twee pilots in de zomer. De andere ketens willen nu alleen nog maar planten met onze stokken voeren.”

Duurzame klimstok

De traditionele klimstok voor kamerplanten oogt natuurlijk, dankzij de bekleding van kokos of bamboevezel, maar is het niet: de kern bestaat immers uit een pvc-buis. Janssen zegt ook te hebben gekeken naar industrieel composteerbaar plastic, maar dit zou leiden tot een prijsstijging van twee euro per stok. Uiterlijk is de stok hetzelfde, dus dat kun je niet verkopen. Toen kwam hij in contact met Mikel Olierook, zijn compagnon in Kratiste. Die kwam met een kokervorm gemaakt van olifantsgras (Miscanthus) en zei: “Er zit CO2 in opgeslagen en toen dacht ik, nu gaan we praten. Het was alleen een hele gladde pijp, daar kunnen geen wortels aan hechten.”

Gepatenteerd

Miscanthus is een snelgroeiend gewas dat weinig tot geen bemesting of chemische gewasbescherming nodig heeft. Ook neemt het veel CO2 op. Aardappelschillen zijn een restproduct van de voedingsindustrie. “Het wordt wel als veevoer gebruikt of in het composteringsproces gedaan, maar wij wilden er meer mee doen. Dat hebben wij samen met de Miscanthus in de stok verwerkt om de ruwheid ervan te bevorderen. Eind november 2021 hadden wij een eerste concept klaar, maar dat was eigenlijk nog wit, want zetmeel is wit. Daar hebben we toen iets op gevonden. Daarna hebben we het product gepatenteerd.”
Ook het productieproces is bijzonder: de stokken worden door middel van extrusie door een pers geduwd, waardoor je er verschillende lengtes (van 50 tot 150 cm) mee kunt maken.

Composteerbare klimstok

De duurzame klimstok is van hard materiaal dat biologisch afbreekbaar is. Janssen: “Dit kun je gewoon in de groenbak gooien en het composteert. Er zit CO2-opslag in omdat er olifantsgras in zit verwerkt. Maar de meeste milieuwinst zit erin dat de pvc-buis niet meer nodig is. Je kunt pvc goed recyclen, maar dan moet je eerst de kokosvezel en krammetjes verwijderen en moet de consument het wel apart houden. In de praktijk gaat het allemaal de verbrandingsoven in.”
De traditionele stokken komen vaak uit Indonesië, daar slaan ze de kokosvezel om de stokken heen, en dan moet het nog hiernaar toe worden getransporteerd. “Ons product komt uit Nederland en kan gewoon in de groenbak, maar is ook recyclebaar. Je moet alleen wel aan consumenten duidelijk maken dat het zo is. Daarom verkopen we het ook in de winkels los. Voor de retail hebben we een display ontwikkeld, met informatie over het product.”

Tekst: Mario Bentvelsen, beeld: Fotostudio G.J. Vlekke