Met ingang van 1 november heeft de redactie van vakblad Onder Glas en de Engelstalige titel In Greenhouses weer een hoofdredacteur. Koen van Wijk neemt de taken over van oprichter Henk van Esch, die sinds het vertrek van oud-hoofdredacteur Roger Abbenhuijs, gedurende enkele maanden het hoofdredacteurschap heeft waargenomen.

Koen van Wijk (Berkel en Rodenrijs, 1970) raakte bekend met de glastuinbouw via het kasverwarmingsbedrijf dat zijn vader naast het ouderlijk huis runde. Na een korte periode hierin werkzaam te zijn geweest, volgde hij als twintiger de School voor Journalistiek. Via een stage bij vakblad Groenten&Fruit in 1996 rolde hij vervolgens de (land- en) tuinbouwjournalistiek in. Met opdrachtgevers als The Greenery, Agrarisch Dagblad, Bloemisterij en Oogst was Koen vele jaren actief als freelancejournalist.

Brede kennis

De afgelopen tien jaar combineerde hij een praktijk als tekstschrijver en communicatieadviseur met een baan als tuinbouw- en regioredacteur bij het LTO-blad Nieuwe Oogst. In die functie schreef en coördineerde hij elke week een aantal pagina’s over de ontwikkelingen in de tuinbouw met als speerpunt de glastuinbouw.
In 2017 verscheen zijn boek ‘Land van glas’, een geschiedenis over de Nederlandse glastuinbouw gebaseerd op zijn eigen familiegeschiedenis. Tijdens het schrijven van het boek ontdekte Van Wijk dat het beroep tuinder in zijn familie van moederskant al sinds 1840 wordt beoefend.

Vakblad Onder Glas wordt al 15 jaar maandelijks gratis naar alle telers van bloemen, potplanten en groenten onder glas in Nederland en België verstuurd. Het blad heeft daarmee een bereik van vrijwel honderd procent in de glastuinbouw. In Greenhouses is de internationale editie van het Nederlandstalige vakblad.