Welkom bij alweer de vijftiende editie van HortiContact. In de aanloop naar de vakbeurs valt het ons op dat de stemming onder onze exposanten goed is. Voor het derde jaar op rij hebben glastuinbouwondernemers goede zaken gedaan en is er ruimte voor investeringen. Het is daardoor druk bij de toeleverende bedrijven. Wie nieuw wil bouwen of verder wil automatiseren moet soms in de rij aansluiten. Wij merken dit aan de toename van het aantal exposanten. Vorig jaar hebben we de beursvloer al uitgebreid en ook dit jaar is deze volgeboekt.

Dat is wel heel anders dan pakweg zes, zeven jaar geleden. Toen was de sfeer totaal verschillend. Ondernemers kwamen vooral naar Gorinchem om bij te praten en hun relaties te onderhouden, maar ruimte voor vernieuwing was er nauwelijks. Over nieuwbouw praten stond op een laag pitje. Nu de economie weer is aangetrokken voelen wij dat de stemming weer opgewekt is. Onze exposanten hebben er zin in.

In de afgelopen jaren hebben we een groot contrast gezien tussen mindere en betere tijden. Als we onze bezoekers vragen wat hen steeds weer naar Gorinchem trekt, dan is het vooral de fijne sfeer, een plaats waar zij hun collega’s en zakenpartners treffen. Daarnaast ervaren zij dat er altijd weer bijzondere exposanten aanwezig zijn die andere of nieuwe producten aanbieden. Zaken waarin je in de hectiek van de dag niet altijd aandacht aan kunt besteden.
In dat kader willen wij u wijzen op het start-up paviljoen, dat wij nu voor het tweede jaar organiseren. Op dit plein kunnen jonge bedrijven zich profileren in de wereld van de Nederlandse tuinbouwsector. Om onze bezoekers op nieuwe ideeën te brengen hebben wij ook een innovatieroute uitgezet. Bedrijven die een nieuw product voor het voetlicht willen brengen zijn op deze wijze goed te vinden. Op de beursplattegrond kunt u zien om welke bedrijven het gaat. En loopt u op de beursvloer, dan herkent u ze aan een gekleurde tegel voor de stand. Het zal u zeker ook opvallen dat onze exposanten aandacht vragen voor waterzuivering, omdat glastuinbouwbedrijven sinds 1 januari 2018 moeten voldoen aan de zuiveringsplicht.

Onze internationale gasten kunnen deelnemen aan de HortiContact Tour op dinsdag 20 en woensdag 21 februari. Zij brengen dan bezoeken aan toonaangevende tuinbouwbedrijven, nemen deel aan lezingen van Wageningen University & Research en bezoeken na afloop de vakbeurs. De belangstelling voor HortiContact vanuit het buitenland groeit door. Dit jaar begroeten we exposanten uit vijftien landen. Steeds meer internationale professionals komen in februari naar Nederland en combineren hun zakelijke afspraken met een bezoek aan onze vakbeurs.

Graag wijzen wij u op de online voorregistratie, die zowel voor u als voor ons voor een vlotte doorstroming zorgt. Als bezoeker kunt u dit doen via evenementenhal.nl. De gepersonaliseerde badge die u ontvangt, is het toegangsbewijs voor de vakbeurs. Deze is gekoppeld aan de smartphone-app die u kunt downloaden. Exposanten kunnen uw badge scannen en u hoeft geen visitekaartjes uit te wisselen.
Wij wensen u een prettig en informatief beursbezoek toe en een voorspoedig teeltseizoen.

Carolien van den Bosch en Ramon Schlepers
Adviseurs HortiContact Gorinchem