In de strijd tegen Sciara zet cressteler Koppert Cress nu ook mega-stofzuigers in. Naast de bestrijding met aaltjes was een aanvullende methode nodig om de rouwmuggen te lijf te gaan met een machine die aan de verwarmingsbuizen hangt en over de kappen heen beweegt. Het zuigt vliegjes en muggen uit de microgroenten, zonder het gewas te schaden of zaad te onttrekken. Het systeem leidt tot een belangrijke reductie in uitval en afkeur. En schone cressen voor kieskeurige restaurants.
De producent in Monster gebruikt geen chemie in de cressenteelt. Duurzaamheid en voedselveiligheid zijn voor het bedrijf én de restaurants die de smaakmakers gebruiken, topprioriteit. Maar zonder effectieve preventie of bestrijding, kan Sciara voor flink wat schade zorgen. Alternatieve middelen en strategieën werkten steeds minder effectief, merkte het bedrijf. Dus er was dringend een booster nodig. De oplossing kwam nu eens niet uit de eigen innovatie-keuken, maar van Micothon. Bedenker Theo Straathof: “Het is in feite een grote stofzuiger, die met een druk op de knop automatisch over het gewas heen glijdt en daar de vliegende insecten uit opzuigt. In de stofzak sterven ze af door de hitte. Zit er nog iets levends in het filter, dan zet je die simpelweg in een bak stookwater.”
Instelbare zuigkracht
Zodra de zuigmachine de kap over en weer heeft afgelegd, is die eenvoudig los te koppelen en met een transportwagen te verplaatsen naar de volgende kap. De zuigkracht is instelbaar, afhankelijk van de plaagdruk en de gevoeligheid van het gewas.
“Koppert Cress zaait elke dag 1.500 m² cress. Na een paar dagen kiemen in de kas gaat het doek eraf en zetten ze de stofzuiger erop. Sciara komt vooral voor in de kiemfase. Zodra het gewas zo’n 7 centimeter hoog is, neemt het risico af. Door in de startfase één of twee keer per dag preventief de zuigmachine erop te zetten, houdt het bedrijf uitbraken onder controle. Ze kunnen de intensiteit eenvoudig instellen. Want je wilt niet dat het apparaat het zaad uit de bakjes zuigt en je hebt in elke fase van de teelt weer een ander volume nodig.”
Optimaal schoon en veilig
De cressteler werkt sinds september met de zuigmachine en is er blij mee, zo blijkt uit een filmpje dat sinds deze week op YouTube staat. Ze hebben niets hoeven aanpassen om het systeem te plaatsen, de stofzuiger is handzaam en veilig in het gebruik en de resultaten zijn goed. Straathof: “We hebben het hier over eetbare blaadjes en bloemetjes die door chefs worden gebruikt in toprestaurants. De cressen moeten optimaal schoon en veilig zijn, willen ze op hun borden belanden. Dit systeem draagt daaraan bij. Het was in het begin nog even zoeken naar de juiste instellingen en frequenties. Maar nu ze dat in de vingers hebben, is er beduidend minder uitval en afkeur.”
Sla en aardbeien volgende stap
Micothon ontwikkelde voor een teler van Helleborus eerder al een zuigmachine, die is destijds geïntegreerd in een spuitmachine. Het apparaat dat nu bij Koppert Cress is geïnstalleerd, is ook weer maatwerk, maar dit keer met één functie: vliegende insecten vangen. Als het aan Straathof ligt, houdt de ontwikkeling hier niet op. “Inmiddels zijn we erachter dat dit voor veel meer teelten een interessante technologie kan zijn. Het vervangen van chemie in de gewasbescherming is overal actueel en biologie is niet altijd krachtig genoeg bij heftige uitbraken van beestjes. Korte gewassen als sla hebben met precies dezelfde problematiek te maken als cressen. Bij aardbeien zien we explosies van wittevlieg wanneer naburige aardappeltelers aan het rooien zijn. Dat is met biologie bijna niet onder controle te krijgen. Voor beide teelten zijn we nu aan het experimenteren met de zuigmethode. De resultaten zien er goed uit.”
Eigenaar Rob Baan is zeer tevreden over deze methode. “We hebben goede ervaringen met dit bedrijf en ik hoop van harte dat meer teeltbedrijven gebruik gaan maken van deze apparatuur.”
Tekst: Astrid Zoumpoulis