In de kas waar Tesselaar Alstroemeria 30 jaar geleden kleinschalig begon, staat nu matthiola en wat matricaria. Het is nog even wennen aan de nieuwe teelten en de nieuwe naam die daaraan verbonden is: Tesselaar Flowers. Midden in de winter oogstte het bedrijf de eerste zomerbloemen. Mede-eigenaar Karolien Tesselaar: “We konden in deze oude kas niet verder met alstroemeria. Dit eerste jaar is een proeftuin voor wat wel werkt op deze locatie.”

Familiebedrijf Tesselaar Alstroemeria is van 2 ha in 1989 uitgegroeid naar 10 ha glas in 2025, verdeeld over 3 kassen. Recent merkten de telers dat de oudste kas niet meer voldeed voor de teelt van de kleurrijke alstroemeria. Karolien Tesselaar: “De oude breedkapper gaf te veel lichtverlies. Dat zag je terug in de kwaliteit en het gewicht van het product. Die stonden niet meer in verhouding tot de oogst in de nieuwe kassen.”

Flexibeler

Om gelijkwaardige kwaliteit te blijven garanderen, werd besloten om de kas waar het allemaal is begonnen, leeg te halen. “Maar ja, als ondernemer laat je die twee hectare niet zomaar leeg staan. Na wat speurwerk besloten we over te gaan op zomerbloemen. Met een korte teeltcyclus van tien tot twaalf weken, ben je flexibeler dan met een teelt als alstroemeria, waarbij je minimaal drie jaar van een plant doet. De hoofdteelt in deze breedkapper kas is nu matthiola en er staat een hoekje met matricaria. We zien het vooral als een proeftuin, op zoek naar wat voor ons werkt op deze locatie.”

De nodige aanpassingen

De verandering van teelt had heel wat voeten in aarde. De oude kas bestond grotendeels uit vollegrond, maar voor een deel ook uit substraat. Dat moest er uit en is afgevoerd voor recycling. “We moesten de verwarmingsbuizen omlassen omdat de paden nu smaller zijn, de druppelslangen omleggen en leidingen boven de paden aanbrengen voor een nieuw oogst- en transportsysteem. Daarbij worden de emmers op de kar automatisch gevuld met water.” Bij de herinrichting zijn ook meteen verzakte spanten hersteld en de goten weer recht gehangen. De kas was klaar voor de doorstart.

Uniek in jaarrond

De SON-T-lampen en de WKK bleven in gebruik. “Daardoor kunnen we matthiola in principe jaarrond telen. Daarin zijn we vrij uniek. Er is maar één andere teler die dat doet.” De nieuwe opplant ging in twee fases. In oktober stond de oude kas weer vol. Rond kerst oogstte Tesselaar de eerste matthiola’s. In januari kwamen ook de matricaria’s erbij.
“We hebben niet veel gas gegeven in de productie in het najaar. Want gas was duur en we hadden geen haast. Dus we hebben wat zuiniger verwarmd en wat langer over de teelt gedaan. Het betekende wel dat er voor ons geen kerstvakantie was. Juist in die periode waren de eerste matthiola’s klaar, later dan we hadden gepland. Sindsdien voeren we elke dag wat karren aan. Ze werden meteen al goed betaald. We zijn dan wel een nieuwkomer met matthiola, de markt kent ons goed, en gaat toch vooral af op onze reputatie in alstroemeria.”

Open dag

De nieuwe producten worden aangevoerd onder een nieuwe naam: Tesselaar Flowers. “Tesselaar Alstroemeria dekt de lading niet meer. Wie weet gaan we in de toekomst wel volledig onder deze nieuwe naam verder.” Op woensdag 8 januari hield het bedrijf een open dag, zodat klanten en geïnteresseerden de nieuwe teelten konden bekijken. “We hebben veel bezoekers gehad en van dichtbij kunnen laten zien en uitleggen waar we mee bezig zijn. Franka Roenhorst, Nederlands kampioen Floral Art, was ook aanwezig. Zij maakte prachtige stukken van alstroemeria en matthiola.”

Tekst: Astrid Zoumpoulis