Vorige week zijn bij Kwekerij Verhoeven LED-lampen geïnstalleerd om op duurzame wijze jaarrond snackkomkommers te kunnen telen. Eigenaar Ad Verhoeven is hiermee in één klap wereldwijd één van de weinige snackkomkommertelers die met LED-verlichting is gestart.

Voor eigenaar Ad Verhoeven van Kwekerij Verhoeven was de afhankelijkheid van Spaanse snackkomkommers in de winterperiode de aanleiding om LED-verlichting binnen het bedrijf aan te leggen. Verhoeven: “Om de leverzekerheid in deze moeilijke tijd van het jaar te garanderen is voor ons de tijd aangebroken om 52 weken per jaar zelf te gaan produceren. Om dit mogelijk te maken was de aanleg van LED-verlichting voor ons bedrijf de oplossing.”

Efficiënter en minder warmte

Key Accountmanager bij Philips Horticulture LED Solutions Wim Steeghs adviseerde Verhoeven in het voortraject bij het zoeken naar de juiste lichtbron voor zijn gewas. “LED-verlichting is energiezuiniger; het scheelt 40% in energie. Daarnaast is het licht efficiënter dan normale belichting. Het heeft nauwelijks stralingswarmte waardoor het klimaat in de kas optimaal is. Het gewas wil die warmte helemaal niet. Door LED-verlichting kan een teler het aantal licht-uren opschroeven zonder dat het klimaat in de kas verandert.”

Voorloper in Techniek

“Geen één bedrijf is hetzelfde waardoor de implementatie van LED-verlichting maatwerk”, aldus Steeghs. “Ad had een duidelijk beeld van wat hij wilde en ik was onder de indruk van hoe zijn bedrijf in de markt staat. Ad is absoluut een voorloper! De teelttechniek op zijn bedrijf is van topniveau.

Controle over teelt

“LED-verlichting is een enorme investering per vierkante meter”, weet Steeghs. “Als je een teeltfout maakt, heb je wel die dure lampen hangen, dus een goede controle over de teelt is van groot belang.” Verhoeven vult aan: “Komkommers zijn gevoelig voor licht en als er schommelingen in licht zijn, kan de productie weleens halveren. Met donkere dagen duikelt de productie naar beneden. Met de LED-verlichting kunnen we het licht in de kas heel gericht sturen. Hierdoor kunnen we onze snackkomkommers met onze kwaliteitsstandaard nu jaarrond uit onze kas aanbieden.”

Bron en foto: The Greenery.

Gerelateerd