Half september 2022, het nieuws: Vivianne Heijnen, staatssecretaris van Infrastructuur is terug uit Californië. Ze maakte er belangrijke afspraken over slimme laadpalen. Minister Rob Jetten slaat de Algemene Beschouwingen over, hij is onmisbaar bij een congres over energietransitie in het Amerikaanse Pittsburgh. ‘Nederlands belang’ zegt Rutte. Kortom, alles meandert lekker door, blijkbaar geen vuiltje aan de lucht.

Het gaat eigenlijk wel goed. Onze nieuwe bondgenoot, Oekraïne, meldt 3 duizend kilometer overwinning op de Russen. Dat stemt ons vrolijk.

Toch wel knap die metamorfose. Eind 2021 was het nog Europa’s meest corrupte regime en schreef de Europese rekenkamer: “Oligarchen en partijen met gevestigde belangen blijven de rechtsstaat in Oekraïne ondermijnen en vormen een bedreiging voor de ontwikkeling van het land”. Sinds 2014 verleenden wij voor 5,6 miljard euro aan zogeheten macrofinanciële bijstand, zonder noemenswaardig resultaat. Kortom, het leek een hopeloos geval. Gelukkig stond de Amerikaanse Biden regering hier wat anders in dan zijn voorganger, die nare Trump, die als enige Amerikaanse president tijdens zijn regeerperiode geen oorlog was begonnen, maar die ook weinig op had met Oekraïners. Biden knalt nu een 45 miljard USD die kant op, te besteden aan werkelijk prachtige wapens. Opeens raken ze daar elk doel en wordt er flink gewonnen. We zullen die Russische beer eens even terug zijn hok in jagen. “Het is ook onze oorlog” zei, weer Rutte en de voltallige kamer, media en influencers knikten instemmend toen ook wij sanctie naar sanctie instelden. Onze moraal is superieur, wij ‘deugen’.

Kortom, we zijn geweldig bezig. Minpuntjes? Ach ja, “je bakt geen cake zonder eieren te breken” dus er zijn wel een paar minpuntjes.
Zo steeg de elektriciteitsprijs in de VS voor huishoudens met 20% en de gasprijs zelfs met 30%. De olieprijs is met een ruime 90 dollar per vat ook aan de hoge kant, maar gelukkig nu weer dalende. Gelukkig ook, voor de Yanks, stijgt hun USD en is deze voor het eerst sinds tijden weer meer waard dan de Euro.

En wij? De Nederlandse telers? Onze gas- en elektriciteitsprijzen gaan keer 20, dat is 2000%. Als je de elektriciteit van je WKK’s zelf nodig hebt en niet kan verkopen, of geen WKK bezit, dan zijn de kosten niet te dragen. De daghandel in planten en bloemen ligt sinds week 9 stil. Een 30% minder vraag, nog voor de recessie toesloeg. Kassen gaan leeg de winter in en bedrijven sluiten hun deuren. Wie te laat reageert gaat failliet. Zelfs de zo geroemde ‘Kas zonder Gas’ die door elke hotemetoot bij haar start zo werd bewierookt, sluit haar deuren. Jetten heeft ons voor zijn vertrek ook nog even laten weten dat wij, nadat we onze laatste euro hebben verstookt, bij een koude winter alsnog worden afgesloten.
En wij? Wij zijn laf, dom of dapper, we ageren niet en protesteren niet, we sterven een stille dood. Onze regering leidt ons als makke lammeren naar de slachtbank.

Hans de Vries (was vroeger potplantenteler)
Hans@FrogsFarms.com