Speciaal voor kwekers die actief zijn in de sierteelt, organiseerde Stolze samen met Signify een ‘LED inspiratiemiddag’. Tijdens de bijeenkomst informeerde het installatiebedrijf de aanwezige telers over de behaalde resultaten, mogelijkheden en ontwikkelingen rondom LED-belichting in de kas.

Een groep van veertig chrysanten-, gerbera-, lisianthus- en freesiatelers bezochten het kennisevenement. Tom Markus, commercieel technisch adviseur bij Stolze, legt uit dat de organisatie bewust koos voor een selecte groep van siertelers. “Door deze editie te richten op enkele gewassen konden we meer gerichte informatie delen en dieper ingaan op diverse gewasspecifieke situaties.”

Effect en techniek

Verschillende sprekers van de bedrijven die de kennisbijeenkomst organiseerden, sneden uiteenlopende onderwerpen aan over het gebruik van LED-lampen in de kas. Zo kwamen in het eerste deel van de inspiratiemiddag onder andere de vragen aan bod wat LED-belichting doet met een plant en welke techniek er achter de modules schuilgaat.

Gebruikerservaring

Tijdens het tweede deel van de bijeenkomst bespraken diverse kwekers de resultaten van LED-belichting bij specifieke gewassen. André van Paassen (Arcadia) en Maurice van Tuijl (kwekerij Monnikenwaard) deelden hun ervaringen met het gebruik van LED-licht in de kas. Beide kwekers beantwoordden daarna vragen van de aanwezige telers.

Meer inzicht

Tijdens de afsluitende borrel, gaven verschillende siertelers aan meer inzicht te hebben in de kansen en mogelijkheden met LED-belichting. “Voor de bijeenkomst was ik wat huiverig of de opbrengsten wel zouden opwegen tegen de kosten, maar daar kijk ik nu toch anders tegenaan”, aldus Erwin van Luijk van Beekenkamp Plants. “LED-belichting heeft naast kwaliteitsverbetering en meer planten per m2 namelijk nog andere voordelen waar ik mij nu meer bewust van ben.”

Klimaatsturing

Een van die andere voordelen is de beperkte warmteafgifte van LED-belichting, geeft panellid André van Paassen van Arcadia Chrysanten aan. “Met enkel SON-T belichting creëer je eigenlijk een overschot aan warmte in de kas. Die surplus aan warmte is in feite afval. Met een hybride belichtingsinstallatie kun je het klimaat beter sturen. Een win-winsituatie: meer licht en een beter klimaat.”

Toekomst

Van Paassen: “Naast de sturing van het klimaat kun je met LED-belichting het lichtspectrum aanpassen aan de behoefte van de plant. Verder is er natuurlijk de energiebesparing van LED-lampen ten opzichte van SON-T belichting.” Van Paassen geeft aan dat steeds meer telers zich realiseren dat een duurzame bedrijfsvoering de toekomst heeft. “De energiemarkt is in beweging en zowel op aardgas als stroom komt in de toekomst meer belasting. LED-belichting is een van de manieren om de belasting per kilowattuur te drukken.”