Het tomatenbedrijf Den Boschkant in Vremde (B) van Leo Verdonck en Marja van Dessel is eind vorig jaar verkocht aan Jens Peeters en Charlotte Wils. Wel gaan beide ondernemers nog een jaar door met hun aspergebedrijf in Broechem.

Leo Verdonck (64) en Marja van Dessel (60) zetten een stapje terug. “Leo wordt dit jaar 65 en gaat met pensioen”, verklaart Van Dessel de verkoop van tomatenbedrijf Den Boschkant in Vremde, nabij Antwerpen. Het echtpaar nam het familiebedrijf in 1986 over nabij het ouderlijke huis van Leo in Broechem. Door gebrek aan uitbreidingsmogelijkheden week het daarna uit naar Vremde waar in de loop der jaren een kas van 9 ha werd gebouwd.
“Je kunt beter op je hoogtepunt stoppen”, verklaart Van Dessel waarom het echtpaar al sinds 2021 begon met de zoektocht naar een overnamekandidaat. Die vonden ze in de personen van Jens Peeters en Charlotte Wils, die tot dan toe tomaten teelden in een huurkas in het zuiden van Antwerpen.

Hofleverancier BelOrta

Op 30 september overhandigden Verdonck en Van Dessel de sleutels, alhoewel ze sindsdien nog regelmatig op het bedrijf te vinden zijn ter ondersteuning. Het tomatenbedrijf telt 9 ha glas, waarvan 4,7 ha onbelicht (9 december geplant) en 4,3 ha belicht. Daarmee behoort het momenteel tot de belangrijke leveranciers van veiling BelOrta.
Door de hoge energieprijzen hebben de meeste aangesloten telers dit jaar de belichte teelt overgeslagen. Het belichte areaal bij de coöperatie is hierdoor teruggevallen van 35 ha naar 10 ha, waarbij in veel gevallen later is geplant en minder wordt belicht. Omdat Verdonck en Van Dessel dit jaar nog een gedeelte van het gas hadden vastliggen, besloten zij de lampen wel aan te zetten. Het bedrijf is vooral bekend van haar pruimtrostomaten en wilde zijn klanten blijven beleveren.

Aspergeteelt

Voor beiden betekent de verkoop van Den Boschkant nog niet het einde van hun loopbaan in de glastuinbouw. Op het ouderlijke bedrijf van Leo in Broechem hebben ze nog 1,7 ha aspergeteelt onder glas. “Daar gaan we nog een jaar mee door”, vertelt van Dessel die ook nog in tal van bestuurlijke nevenfuncties in de tuinbouw actief blijft. “Van verveling is daarom helemaal geen sprake”, besluit zij met een knipoog.

Tekst: Jerom Rozendaal