Met een lagere gasprijs is het meer ontspannen telen. Dat merken we al de hele winter. Telers zijn genegen om meer uren te belichten en ook meer warmte in de teelt te stoppen. Daardoor zien we dat de kwaliteit deze winter tot dusverre veel beter is dan vorige winter. Er zijn veel minder problemen met Botrytis en ook is de productie stabieler en hoger.

LED is zeker géén smet en eigenlijk alleen maar een zegen. 2023 was het warmste jaar ooit en vooral in het najaar hebben we dat gemerkt. November en december waren qua buitenstraling historisch laag en dan bewijst LED vooral zijn meerwaarde; er kon immers wel gewoon belicht worden zonder dat de etmaaltemperatuur veel te hoog werd. Met alleen SON-T was dit nooit gelukt.

Lichtefficiency verder verbeteren

De winter is pas halverwege maar we mogen wel stellen dat we beter weten om te gaan met het gebruik van LED-lampen en schermdoeken. De laatste SON-T-lamp zal nog niet vervangen gaan worden, dat blijft toch een soort van verzekering in tijden van vorst en warmtebehoefte. Maar ooit zullen we volledig naar full LED gaan.
Of het huidige spectrum dan het juiste is, is maar de vraag. Gerbera is zo’n beetje het enige gewas waar met de standaardmodule 95% rood en 5% blauw wordt geteeld. Met full LED zien we een iets lagere lichtefficiency ten opzichte van SON-T. Mogelijk is het huidige LED-spectrum daar mede debet aan. Momenteel wordt onderzocht of andere spectra de lichtefficiency kunnen verbeteren. Zolang dat niet bekend is, is full LED nog een stap te ver.

Insectengaas wordt een must

Was een investering in een tweede energiedoek in 2022 het belangrijkste voor een gerberateler, nu is dat insectengaas. De ontwikkeling gaat snel en we zien wel dat met insectengaas de plaagdruk van Turkse mot lager is. Bij chrysant ervaren telers ook dat wantsen en mineervlieg beter te beheersen zijn. Of insectengaas een grote negatieve impact op het kasklimaat heeft is nog onvoldoende bekend, maar de eerste ervaringen zijn zeker positief. Eigenlijk is er geen weg meer terug. Insectengaas wordt een must.
Hoort daar hogedruk verneveling bij? Mogelijk wel, omdat je daarmee iets beter kan koelen in de zomer en je de plant vitaler en dus ook weerbaarder houdt. Het mes kan aan twee kanten snijden.
Wat dat betreft blijft gerbera een gewas in beweging; never a dull moment. Maar dit houdt ons alert en biedt perspectief voor een blijvend goed rendement in de toekomst.

Tekst: Marco de Groot, FloriConsultGroup, beeld: Michel Heerkens