Uit ons onderzoek blijkt dat ‘smart materials’ veel perspectief hebben in de toekomstige glastuinbouw. Wageningen University & Research is in staat om een ​​breed scala aan materialen te testen, te simuleren en te ontwikkelen. Het gaat om materialen die de hoeveelheid, de spectrale samenstelling en de geometrische verspreiding van zonlicht in de kas beïnvloeden.

Het onderzoek is gericht op verschillende soorten elektrochroom glas, antireflectiecoatings, glas met een lage emissie, NIR-reflecterende films, extreme diffusiematerialen en thermotrope filters. Ook doen ze onderzoek aan materialen met hoge transparantie en selectieve permeabiliteit voor vochttransport en hydrofobe coatings die een betere beheersing van temperatuur en vochtigheid mogelijk maken met hogere energie- en waterbesparingen.

Financiering

Het PPS-project Smart Materials wordt ondersteund door de topsectoren Tuinbouw & Uitgangsmaterialen, Agri & Food en Hightech Systemen en Materialen, gefinancierd door het Ministerie van LNV in samenwerking met Glastuinbouw Nederland, FME, Saint-Gobain Cultilene, BASF, Fuijfilm, Sabic, Mardenkro, Glascom Tuinbouw en RKW Hyplast.

Tekst: Esteban Baeza