De afgelopen editie van HortiContact op 5, 6 en 7 maart in Evenementenhal Gorinchem is succesvol verlopen, zo meldt beursorganisator Easyfairs. In totaal presenteerden zich 318 exposanten aan 7.812 bezoekers. Meer dan de helft van de exposanten heeft zich tijdens de beurs alweer ingeschreven voor de editie in 2025.

“Wij kijken terug op drie geslaagde dagen, waarbij het aantal Nederlandse telers onder de bezoekers significant gegroeid is, én de beurs beter is beoordeeld door deze belangrijke doelgroep. Daarnaast is het leuk om te zien dat we bijna 10 procent internationale bezoekers mochten verwelkomen, waaronder de ambassadeurs van Mexico en Chili. De sfeer was goed, er werd vooruitgekeken en traditiegetrouw veel genetwerkt op de stands van de exposanten, maar ook op de vele netwerkterrassen. Het was weer ouderwets gezellig op de beurs”, zegt Lucas van ’t Hof namens het beursteam.

Nationaal Horti Symposium schot in de roos

Voorafgaand aan de tweede beursdag was de eerste editie van het Nationaal Horti Symposium een schot in de roos met maar liefst 250 bezoekers. Door recente, gevoelige uitspraken in de media over de toekomst van sector, kwam de Nederlandse glastuinbouw tijdens dit symposium met een tegengeluid en hield zichzelf een spiegel voor.
De conclusie die getrokken werd is dat de sector een krachtige ambassadeur mist. Het symposium werd ervaren als een waardevolle toevoeging aan het programma van HortiContact en de intentie is uitgesproken om dit een vervolg te geven.
Het was ook de eerste editie met nieuwe openingstijden, waarbij de eerste en laatste dag een dagopenstelling was en de woensdag traditioneel geopend was van 13.00 tot 21.00 uur. Verder was de KAS Werken & Leren Tour een succes met 50 studenten die ontvangen werden met een lunch, vervolgens zeven deelnemende exposanten hebben bezocht en de middag afsloten met meerdere presentaties, gevolgd door een bezoek aan de beursvloer.

Meer innovaties dan ooit

Op de beurs was er dit jaar meer aandacht voor innovaties dan ooit. De innovaties zijn dit jaar ook vroeger in het seizoen gelanceerd. Om de innovaties het podium te geven die ze verdienen, is er de Innovatie Award. Dit jaar won Source.ag met Source Control, een innovatieve oplossing die telers voorziet van autonome uitvoering van de irrigatie strategie van de teler. Door alleen nog de gewenste irrigatie uitkomsten in te vullen in het systeem zorgt het systeem voor automatische uitrol van een strategie die optimaliseert voor de gewenste uitkomst. De tweede plek ging naar Houweling Horticulture met hun innovatie Backie Slakkenval en de derde prijs was voor Sprinkler Energy met hun model SE 450 W.
Ook nieuw waren dit jaar de drie paviljoenen op de beursvloer: het World Horti Center Paviljoen, het Uitgangsmaterialenpaviljoen en het Duurzaamheidspaviljoen. Op de themapaviljoenen werd gedurende drie dagen veel genetwerkt en kennis gedeeld. Deze onderdelen worden voor 2025 verder uitgebouwd in samenwerking met de deelnemende partijen.
De volgende editie van HortiContact is op dinsdag 18, woensdag 19 en donderdag 20 februari 2025 in Evenementenhal Gorinchem.