Het begon met één proefrij. In de tweede teelt was het al 3.000 m² en volgend seizoen zet Mellantas in Sevenum een kwart van de 4,7 ha kasoppervlak vol met mini-komkommers. Carla en Hans Houben zien veel perspectief in kleine komkommers, zeker als die op den duur ook bij fitnesscentra en tankstations verkrijgbaar zijn.

Het bedrijf verhuisde vier jaar geleden van America naar Sevenum en ging over op hogedraadteelt. “Bij het nadenken over de verdere toekomst hebben we uitbreiding en differentiatie overwogen. We hebben een voorkeur voor het laatste. Daarom deden we graag mee toen onze zaadleverancier vroeg of we een nieuw ras mini-komkommer wilden testen. De eerste teelt was echt uitproberen, maar daarna hebben we opgeschaald om ook iets te kunnen leveren bij belangstelling uit de markt”, vertelt Carla Houben.

Eigen verpakking

Ze hebben zelf een hersluitbare verpakking laten ontwikkelen waarin 2 of 4 vruchten passen. Die geeft de juiste uitstraling en zorgt ervoor dat de versheid op peil blijft. Het product is gericht op zowel grote als kleine huishoudens en de gezonde ‘snacker’. Alle kwalitatief optimale mini-komkommers worden op het eigen bedrijf verpakt, getooid met de merknaam FitQ. De rest gaat los weg om te voorkomen dat er vermenging optreedt.

Rechtstreeks afzetten

Telerscoöperatie Van Nature verzorgt een deel van de promotie van het nieuwe product. “Begin februari gaan we ook zelf promoties doen in winkels”, vertelt Houben. Verder zien ze veel perspectieven in plekken waar mensen eerder op basis van gezondheid en gemak een snack kiezen dan op basis van de prijs. Te denken valt daarbij aan tankstations, fitnesscentra en sportkantines. “Omdat Van Nature momenteel nog niet alle doelgroepen voorziet die we voor ogen hebben met de FitQ komkommers, zal Mellantas een deel rechtstreeks afzetten”, zegt ze.
Carla en Hans Houben zien veel perspectief in de kleine variant komkommers: “Het is nu natuurlijk afwachten hoe de markt reageert, maar we hebben er veel vertrouwen in. Op termijn hopen we ons hele bedrijf op mini-komkommers over te schakelen.”

Tekst: Tijs Kierkels, beeld: VidiPhoto