Kwekerij Van der Knaap-Overkleeft teelt elk jaar 1.500 m² ogenmeloen. Een mooie teelt, zegt Edwin van der Knaap. “Het is een echte Westlandse teelt van vroeger.” Hij spreekt van een goed meloenenjaar, ondanks de warme zomer. “Meloen is weersafhankelijk. Als het te warm is, verbranden de vruchtbloeiers; is het te koud, dan willen de vruchtbloeiers niet.”

De hoofdteelt op de kwekerij in Hoek van Holland is radijs, maar meloen is een mooi bijproduct, vertelt Van der Knaap. De teelt zit er net op, de laatste meloenen zijn afgeleverd aan Versland Selection, voor de retail. Ook aan huis worden de laatste vruchten verkocht. “Meloenen moet je niet te lang laten liggen, ze zijn het lekkerste als ze net zijn geknipt. We gaan nu rode pepers oogsten, een bijproduct voor in het najaar”, aldus de teler.
De meloenen zijn gezaaid op 18 april, het zaad wordt door Van der Knaap zelf geoogst. Als de planten opkomen, worden ze eerst verspeend en later gepoot in de kas. “We hebben een draad op 2.20 meter hangen, met daaraan jute touwtjes”, legt de teler uit. “We hangen twee draden naast elkaar, de planten groeien naar een V toe, net als bij de oude stooktomaten. We zetten één plant per meter, in totaal 1.750 planten. Aan elke plant groeien vier of vijf meloenen.”

Met de natuur mee telen

Meloen is een heel gevoelig en weersafhankelijk product, aldus de Westlander. “Als het te warm is, kunnen de bloemen verbranden; is het te koud, dan willen ze niet bloeien. We telen zonder gas, licht en schermdoeken, we werken zoveel mogelijk met de natuur en om de natuur heen. Hoewel we een warme zomer achter de rug hebben, is het een goed jaar geweest, met mooie meloenen. We leveren de vruchten in verschillende maten af aan de versmarkt.”
De telers werken zoveel mogelijk met groene middelen en natuurlijke bestrijders, het bedrijf is PlanetProof gecertificeerd. “We hebben slechts één keer met een gangbaar middel moeten ‘remmen’, we kunnen in deze teelt prima met groene en biologische bestrijding uit de voeten. Verder gebruiken we weinig energie op het bedrijf, omdat we met de seizoenen mee telen. Zo houden we de energiekosten onder controle.”

Echt familiebedrijf

Kwekerij Van der Knaap-Overkleeft is een echt familiebedrijf. De onderneming wordt gerund door vader Edwin, moeder Mijnie en zonen Rik en John van der Knaap. Er wordt niet met personeel gewerkt. Het bedrijf is 6,5 ha groot en heeft een locatie in Hoek van Holland en ’s-Gravenzande. De hoofdteelt is 5 ha radijs; in het voorjaar wordt naast meloen ook andijvie en bindsla geteeld, in het najaar staan er rode pepers in de kas.
Het idee achter de bijproducten is om jaarrond werk te hebben, aldus Rik van der Knaap. “Radijs heeft in het hoogseizoen een groeisnelheid van 21 dagen, in de winter is dat 110 dagen. Dan hebben we voldoende tijd om er nog een paar kleine teelten bij te doen, ondanks dat die veel handwerk geven. En we doen alles in eigen beheer, ook het onderhoud van de kas en de machines.”

Tekst: Annemarie Gerbrandy

 

  • Edwin van der Knaap: “Meloenenteelt is een echte Westlandse teelt van vroeger.”