Normaal ben ik absoluut niet van telefonische enquêtes, maar toen ik afgelopen voorjaar wat vragen gesteld kreeg over het beleid en regelgeving wat betreft gewasbescherming vond ik dit zeker de moeite waard om die te beantwoorden. Zoals eerder op deze plek in Onder Glas gemeld en geschreven, ga ik best ver met geïntegreerde bestrijding. Feit is wel dat ik daardoor ook keihard tegen voor mij onbegrijpelijke knelpunten aanloop, zoals het maximaal aantal keer mogen toepassen van goed bruikbare geïntegreerde middelen.

Anderhalf jaar geleden gaf ik al aan dat als we naar een 100% schone toekomst willen, het essentieel is dat we de teelt kunnen resetten als de nood aan de man is. Het was en is aan niemand uit te leggen dat we goede middelen, die perfect passen in een geïntegreerde teelt, op bloemen niet mogen gebruiken, terwijl ze bijvoorbeeld op fruit wel een toelating hebben. Gelukkig lijkt mijn oproep aan belangenbehartigers om met de vuist op tafel te slaan om een oplossing af te dwingen, wel gehoor te vinden.

Ik moet bekennen dat het belletje, dat vorige week volgde, met de mededeling: ‘U bent een van de gelukkigen die naar aanleiding van de enquête wordt gevraagd om met een luchtballon mee te gaan, een stuk leuker was dan bovengenoemde ervaringen. Als je dan ook nog rustig hoog boven je eigen gebied en bedrijf mag varen, dan kan het geluk helemaal niet op. Toch mooi om je bedrijf vanaf de andere kant te mogen bekijken, zonder daarvoor een drone in te schakelen, maar puur met eigen ogen. Het geeft bovendien een heel andere blik op de schoonheid van de omgeving.

Ook bij het dagelijks aansturen van het bedrijf is het goed om eens met andere ogen naar je bedrijf te kijken. Zelf vind ik dit altijd goed merkbaar als ik fris van vakantie terugkom. Bij de eerste snelle ronde bruist het snel weer van de ideeën en al snel zie je weer dingen die anders of beter kunnen.
Wellicht een goede reden en aanleiding om wat vaker een paar dagen weg te gaan. Mijn vrouw vindt dat vast niet erg, maar ja dat brengt wel een praktisch probleempje met zich mee. De dagen zijn nu al vaak te kort en wie gaat al die frisse ideeën dan ten uitvoer brengen?

Marius Mans.
Gerberateler in Brakel.

Gerelateerd