Vlak voor de kleurige kalanchoë’s bij SV.CO locatie Oranjepolderweg naar de klanten gaan, moet er snel veel gebeuren. De planten die afleverklaar zijn, komen op containertafels vanuit de kas naar de verwerkingsruimte. Een vork tilt automatisch steeds de voorste rij met planten van de container op een band. Iedere plant komt in een blauw cupje. Eenmaal op de band gaan ze met een gestage vaart richting een camerasysteem, waar de planten van alle kanten bekeken en gemeten worden en vervolgens gesorteerd op grootte en rijpheid.

Potplantenbedrijf SV.CO is in 2006 ontstaan door de fusie van de potplantenbedrijven Strijbis en Verbeek. Ze groeiden door de overname van Boekestijn potplanten in datzelfde jaar en de nieuwbouw van een vestiging in 2013. Het bedrijf bestaat nu uit 5 locaties en is bij elkaar 20 ha groot met als hoofdteelten kalanchoë en chrysant. Andere producten zijn, afhankelijk van het seizoen, primula, celosia, lysianthus en kerstster. Ongeveer 60% van de producten wordt verkocht via vaste lijnen en 40% is bestemd voor de daghandel.

Gespecialiseerd in kalanchoë’s

“We hebben 32 verschillende assortimentslijnen, want we telen deze producten in verschillende rassen en 5 potmaten van 6 tot 23 cm. We streven naar één potmaat per bedrijf. Onze locatie aan de Oranjepolderweg is gespecialiseerd in kalanchoë’s in de potmaten 9 en 12 cm. De planten in 12 cm potten zijn bestemd voor een van onze andere locaties, waar ze het tweede deel van de teelt staan. De focus voor de toekomst is 9 cm”, vertelt Rob Vijverberg, locatiemanager bij genoemde locatie.
“De verkoop gebeurt centraal. Ik inventariseer eens per week de planten die eraan komen voor de verkoop, wat er verkocht is en wat er dan over is voor de daghandel. De teelt duurt twaalf tot veertien weken. Maar het blijft een levend product dat onder invloed van de weersomstandigheden eerder of later in bloei kan komen. Daarover communiceren we met de afdeling verkoop, die daarop een indicatie kan geven wat er voor de daghandel beschikbaar is.”

Met de hand sorteren

“Tot voor kort sorteerden onze medewerkers de planten met het blote oog en deden ze deze met de hand in hoezen. We willen de komende jaren groeien. Daarvoor zouden we zeker zes extra mensen nodig hebben die goed kunnen sorteren en extra werkruimte. Bovendien worden mensen steeds duurder én is het lastig om aan goede mensen te komen”, vertelt de locatiemanager.
Met het oog op de groei is ervoor gekozen om het sorteren te automatiseren. Op twee locaties is het camera sorteren al eerder ingevoerd. “Wij zijn de derde. Per locatie is voor het best passende systeem gekozen. De keuze viel op Codema. Ze hebben 25 jaar geleden bij ons het geautomatiseerde containersysteem aangelegd: met de trein, de containers, de containerbanen en het eb/vloedsysteem. Een paar jaar geleden is dit systeem nog eens vernieuwd. De pottenrobot en het camerasysteem kun je zien als uitbreiding. Martin Stolze leverde het cupsysteem.”

Automatisering

“Het sorteersysteem lijkt in grote lijnen op het systeem dat we anderhalf jaar geleden hebben geleverd op de locatie Vreugdenberg. De details verschillen. We leveren maatwerk”, zegt Siem Bak, Manager Business unit software bij Codema. “In dit geval kan de locatiemanager of zijn collega op een scherm zelf per partij invullen welke partij planten eraan komt en wat de gemiddelde sortering van deze partij planten is, zodat de opraaprobot ‘weet’ wat eraan komt.
Aan de hand van vooraf gedefinieerde instellingen kan de locatiemanager op het scherm de selectiecriteria kiezen. De planten gaan door een standaard camerasysteem dat de planten selecteert op de kenmerken hoogte en aantal open bloemen. Dit laatste is een maat voor het rijpheidsstadium. Deze twee criteria zijn voor deze bedrijfslocatie voldoende, omdat het om heel uniforme partijen gaat.
Omdat er maar een kleine bufferruimte is, is er gekozen voor twee sorteringen: het grootste deel van de gesorteerde planten wordt automatisch ingehoesd. De rest gaat naar de handmatige inpaklijnen.
Locatiemanager Vijverberg is blij met deze stap die eind vorig jaar gezet is. “Naar verwachting zal onze productiecapaciteit groeien van 35.000 naar 45.000 9 cm potjes per dag. Ondanks die grotere productiecapaciteit hebben we geen extra mensen nodig. We verwachten ongeveer 25% op arbeid te kunnen besparen. Voor onze klanten verandert er niets. We blijven dezelfde uniforme kwaliteit leveren.” Het bedrijf streeft naar een terugverdientijd van drie jaar.

Duurzaam, vrolijk en veelzijdig

Einddoel is dat de consument een mooi, bloeiend product krijgt. Behalve de automatisering gaat er ook een hele wereld schuil aan ideeën en idealen. Duurzaamheid is een van de basisvoorwaarden voor het bloeiende potplantenbedrijf. Of dat nu gaat om zo min mogelijk veen in de potgrond, zo min mogelijk plastic verpakking, de opwekking van energie met behulp van zonnepanelen of opvang van regenwater. De handel ziet dit uiteraard wel terug via de duurzaamheidscertificeringen van MPS.
Het potplantenbedrijf biedt graag maatwerk. “We luisteren altijd naar onze klanten en gaan met ze in gesprek om te weten welk product ze van ons verwachten. We leveren geen potjes of andere accessoires bij de planten, wel stickers en hoezen, standaard of ton-sur-ton. Ze kunnen een uniform product van ons verwachten in grote aantallen: van een tray tot een trailer.”

Menukaart

“Klanten kunnen de planten via een ‘menukaart’ bij ons bestellen. Daarop staan de mogelijkheden qua kleur, potmaat, planthoogte, stickers, enz. Ook kunnen ze bijvoorbeeld de rijpheid aangeven. Dit is een van de selectiecriteria bij het automatische sorteersysteem. Als de weg naar de eindklant langer is, is het beter om voor een iets rauwer product te kiezen.”
Met een aantal klanten, die graag een totaalpakket willen, is het bedrijf bezig met extra toegevoegde waarde in de vorm van tuincentrumtafels en supermarktschappen in de huisstijl van het bedrijf. “Het is een goede manier om klanten te binden. We doen dit met bepaalde klanten die iedere week bij ons terug komen voor een of meer producten uit ons brede assortiment.”

Tekst: Marleen Arkesteijn, beeld: Fotostudio G.J. Vlekke