Duizenden bezoekers uit de hele wereld zijn deze week in Nederland aanwezig voor de GreenTech in Amsterdam. Als onderdeel van het beursprogramma zijn delegaties van ondernemers, investeerders en beleidsmakers uit diverse landen ontvangen om kennis te maken met de innovatieve Nederlandse tuinbouwsector. De kernboodschap is duurzame productie van voedsel, bloemen en planten. “Per land verschilt het welke mate van techniek voor de beste businesscase zorgt”, volgens spreker Lambert van Horen.

“Elk land en regio moet zijn eigen evenwicht vinden in het niveau van techniek dat ze het beste kunnen toepassen in hun bedekte tuinbouwproductie. Niet de technologie maar de locatie bepaalt wat de beste oplossing is. In sommige gebieden is een midtech kas prima om een grote stap vooruit te zetten, met een beter haalbare businesscase”, zo luidt de boodschap van Lambert van Horen, Rabobank. Hij is internationaal onderzoeker en sectorspecialist Tuinbouw bij de bank en was spreker tijdens het volle programma van de GreenTech.
“De stap van buitenteelt of eenvoudige tunnels naar kassen waar ook ter wereld is in de meeste gevallen een vooruitgang. De productie gaat gepaard met minder grondstoffenverspilling, minder emissies, er zijn minder misoogsten, hogere producties en mogelijkheden voor jaarrond telen.”

Panelgesprek

Samen met Annie van de Riet (AVAG), Peter Ravensbergen (Wageningen University & Research) en Ruben Kalkman (BOM group) liet hij dinsdagochtend tijdens de opening van de vakbeurs in Amsterdam zijn licht schijnen op de ontwikkelingen van de bedekte tuinbouw wereldwijd. Het panel sprak tijdens de opening van de driedaagse beurs over de mogelijkheden van de bedekte tuinbouw, waar internationaal vaak de term Controlled Environmental Agriculture voor wordt gebruikt. Hiertoe worden zowel midtech bedekte tuinbouw, hightech glastuinbouw en daglichtloze klimaatcellen en vertical farming gerekend.

Veel buitenlandse delegaties

In het kader van het strategische beursprogramma zijn deze week diverse delegaties uit Brazilië, Canada, China, de Golfregio, India, Irak, Iran, Japan, Zuid-Korea, Thailand en de Verenigde Staten naar Nederland afgereisd. De delegaties bestaan uit telers, investeerders, beleidsmakers en overheidsfunctionarissen die verkennen welke rol de bedekte tuinbouw in hun land kan betekenen.
Volgens Van Horen is dit programmaonderdeel een manier om de internationale bezoekers eerst op hoofdlijnen te informeren over tuinbouwtechnologie en de samenhang ertussen. “Daarna verdiepen de bezoekers hun kennis op de stands van de aanwezige bedrijven.” Hij wijst ook op andere tuinbouwevenementen in deze periode, zoals de FlowerTrials en open dagen bij diverse bedrijven waarmee het bezoek aan de Greentech gecombineerd kan worden.

Grote vooruitgang

Tijdens het panelgesprek nuanceerde Van Horen het belang van hightech kassen. “In sommige landen of gebieden is er een andere economische werkelijkheid dan hier. Ook moet je rekening houden met klimaatverschillen. Een Nederlands systeem kun je niet overal ter wereld zo maar neerzetten.”
In veel landen kunnen kleine stappen in techniek al een grote vooruitgang voor de teelt betekenen. “Denk aan introductie van een simpele tunnel naar een multispan constructie, waarin het mogelijk wordt om werkzaamheden te mechaniseren. Of de introductie van druppelbevloeiing met een mengsysteem voor de meststoffen.”
Anderzijds is het ook mogelijk dat bedrijven kiezen voor verschillende technologieniveaus, afhankelijk van de fase in de teeltcyclus, zegt Van Horen. “Zoals de opkweek van sla, waarbij de ontkieming plaatsvindt in een cel en de planten vervolgens in een kas verder groeien en uiteindelijk buiten afgekweekt worden.”

Tekst: Koen van Wijk