In haar pogingen de landbouw te verduurzamen, wil minister Carola Schouten experimenteerruimte voor Crispr-Cas, de veredelingsmethode die onlangs door het Europese Hof werd bestempeld als ‘genetische modificatie’.

De ChristenUnie-politica spreekt zich in de Volkskrant voor het eerst openlijk uit over deze technologie. In de komende weken stuurt de minister een brief naar de Tweede Kamer over haar vorderingen met Crispr-Cas.

Experimenteerruimte

Vóór haar ministerschap zocht Schouten het niet in de technologie, maar dacht ze nog dat alles biologisch moest worden. ‘In de loop der tijd ben ik gaan inzien dat mijn beeld veel te beperkt was’, zegt ze nu tegen de krant. ‘Voor Crispr-Cas zou ik wel experimenteerruimte willen hebben.’ Die is er nu nauwelijks, omdat in juli het Europese Hof van Justitie oordeelde dat ook deze light-methode onder de strenge regels van genetische modificatie valt. “Het is jammer dat die deur in Europa is dichtgeslagen.”

‘Belangrijk signaal’

Dat ze ondanks de uitspraak toch de mogelijkheden onderzoekt, wordt bij Wageningen University & Reseach positief ontvangen. “Dit is een belangrijk signaal dat de minister zich uitspreekt”, zegt Bert Lotz, plantonderzoeker in Wageningen. ‘We lopen anders het risico dat we in Nederland blijven hangen bij de gedachte dat we dit met zijn allen niet willen. Terwijl onderzoek internationaal en nationaal laat zien dat het zorgvuldig kan en dat er grote duurzaamheidsslagen mee te maken zijn. Het gaat bijvoorbeeld om de vraag: wil je een aardappel vijftien keer per jaar laten bespuiten, of heel veel minder door deze technologie?”

Uitbreiding gereedschapskist

Bij Crispr-Cas worden gewassen verbeterd door zwakheden uit het DNA te knippen. Bij klassieke veredeling duurt het met het kruisen van gewassen veelal jaren om de gewenste verandering aan te brengen. Crispr-Cas comprimeert dit proces. In tegenstelling tot genetische modificatie vindt bij deze methode geen vermenging plaats met DNA van andere soorten. Met die toevoeging kwam Crispr-Cas ook in het regeerakkoord. Wetenschappelijk gezien is er volgens Rene Smulders, die zich in Wageningen bezighoudt met plantenveredeling, geen enkele reden om de techniek niet toe te staan. “Het is een uitbreiding van onze gereedschapskist”, zegt hij. “Het is nu alsof we alleen op een typemachine mogen werken, terwijl de computer al is uitgevonden.”
Greenpeace noemt het juist terecht dat het Europese Hof Crispr-Cas deze zomer onder genetische modificatie schaarde. “Dan wordt een risicobeoordeling gedaan”, zegt Herman van Bekkem van de milieuorganisatie. “Het is raar om dat niet doen met dit soort nieuwe technieken, waarvan de bijeffecten voor natuur en gezondheid nog onbekend zijn.”

Bron: Volkskrant.

Gerelateerd