Turkse motten en Tuta absoluta zorgen voor flinke economische schade in sier- en groentegewassen. De motten leggen eieren waaruit rupsen ontstaan, die blad- en bloemschade veroorzaken. Met het wegvallen van chemische middelen is het belangrijk om motten eerder te signaleren. Dit kan met het nieuwe PATS-C detectiesysteem. Royal Brinkman tekende een samenwerkingsovereenkomst met PATS en integreert de mottendetectie in haar ScoutApp.

Met de samenwerking krijgen telers toegang tot een nieuwe tool voor het automatisch signaleren van motten. Telers hebben motten eerder in beeld en kunnen sneller actie ondernemen, voordat de plaag uit de hand loopt. De techniek bestaat uit de eenvoudige montage van het detectiesysteem aan een kaspoot. De detectie vindt ’s nachts plaats, wanneer de motten (nachtvlinders) actief zijn en worden door de camera vastgelegd.

Dashboard

Door de koppeling aan een dataregistratietechniek krijgt de teler ’s morgens een overzicht van de aanwezigheid van motten en de ontwikkeling van de plaagdruk. Hij ziet dat via duidelijke grafieken in zijn dashboard. Herkenning in een vroegtijdig stadium wordt hierdoor mogelijk, wat cruciaal is om bij de eerste plaagdruk direct in te kunnen grijpen. Met meerdere kastjes krijgt de teler een goed beeld van de plaagdruk in alle afdelingen, ook op plaatsen die lastig bereikbaar zijn voor medewerkers.
Het systeem signaleert automatisch álle soorten motten, denk naast Turkse Mot en Tuta absoluta ook aan Duponchelia, Opogona (bananenmot) en bladrollers. Voordeel is dat de teler hiermee een sneller en efficiënter signaleringssysteem heeft in vergelijking met het gebruik van feromoonvallen of vanglampen. Gebruikers noemen als voordeel bovendien dat ze meer leren over het gedrag van motten (wanneer deze actief zijn) en wat het effect is van een gewasbeschermingsbehandeling op de populatie. Adviseurs kunnen ook op afstand de plaagdruk volgen.

Eerste telerservaring

Kwekerij Gerbera United in Moerkapelle heeft al enige maanden ervaring opgedaan met het detectiesysteem. Willem Peter van den Berg: “Wij signaleerden op deze manier in april al de aanwezigheid van Duponchelia motten, terwijl ik op dat moment nog geen adulten in de vallen vond. De plaag was dus al langer aanwezig dan ik verwachtte. Deze inzichten helpen mij nog sneller en adequater te reageren op plaagdruk.”
Het mottendetectiesysteem is direct beschikbaar en kan stand-alone worden gebruikt of gekoppeld en geïntegreerd in MyScout, de scout app van Royal Brinkman. PATS is een Delftse startup die het scouten en bestrijden van plaaginsecten automatiseert met camera- en microdrone technologie.