Op zaterdag 18 januari vindt de negende editie plaats van de Nationale Tulpendag, met als bekende landelijke blikvanger het bloemenmozaïek in de zelfpluktuin op de Amsterdamse Dam. Minder bekend is dat de tulp op dezelfde dag ook centraal staat in Antwerpen (vierde editie) en in maart voor de derde keer op rij de show steelt in San Francisco. “We zijn lekker bezig”, vindt tulpenbroeier en voorzitter van Tulpen Promotie Nederland Arjan Smit.

Stichting Tulpen Promotie Nederland (TPN) is sinds 2012 actief. Met een collectieve promotiepot, die via FloraHolland wordt gevuld door 0,05% afdracht over de tulpenomzet, timmert de club sindsdien goed aan de weg. De voornaamste activiteit was en is de Nationale Tulpendag op de derde zaterdag van januari, met als vaste locatie en blikvanger het bloeiende tulpenmozaïek op de Dam in onze hoofdstad. Aan het einde van de dag mogen passanten er zelf een bos tulpen bij elkaar rapen.

Amsterdam geeft mondiale exposure

Hoewel er de eerste jaren ook andere locaties zijn overwogen, is het altijd bij Amsterdam gebleven. Dat zal ook de komende jaren het geval zijn, verwacht Arjan Smit. “Tulpen en Amsterdam worden al eeuwen met elkaar vereenzelvigd. Het is een icoon dat garant staat voor mondiale exposure. Bovendien heeft het stadsbestuur er altijd heel enthousiast aan meegewerkt”, licht hij toe.
Er is geen andere stad in Nederland die zoveel binnen- en buitenlandse bezoekers trekt. Beelden van de tulpentuin vliegen via sociale media de hele wereld over. “Op onze Facebook en Instagram accounts krijgen we reacties van mensen uit de gekste plaatsen”, vervolgt Smit. “Dat is ook nodig, want het evenement duurt maar één dag en de investering in tijd en geld is hoog. Gelukkig wordt er ook landelijk goed op ingehaakt.”

Antwerpen en San Francisco

Op kleinere schaal steelt de tulp ook over de grenzen de show. In samenwerking met de Belgische floristenbond KUFB vindt er eveneens op 18 januari voor de vierde keer een ludieke actie plaats in Antwerpen waarin de tulp de boventoon voert. En in maart gaat ons nationale symbool op herhaling in San Francisco.

Duitsland en Engeland

Kennelijk is de tulp een bij uitstek mediagenieke bloem, want er is ook belangstelling voor promotionele acties in het Verenigd Koninkrijk. “Binnenkort komt er een delegatie uit Londen om daar met ons over te praten”, aldus de voorzitter. “Als er iets gaat gebeuren, zal dat op zijn vroegst in 2021 zijn. Het is niet iets van ‘wij vragen, u levert’. Voor een goed geregisseerde actie moet je lang van tevoren plannen, de logistiek goed op orde hebben en ook financieel goede afspraken maken, want het kost nogal wat en ons budget is beperkt. Juist omdat we partnership en het delen van kosten als harde voorwaarden zien, denk ik dat ons budget al acht jaar heel goed is besteed.”
Last but not least staat er een actie op stapel in Duitsland voor Vrouwendag, waarover nog onderhandeld wordt. Omdat de zaak nog niet is beklonken, kan Smit hierover nog geen details prijsgeven.

Tekst: Jan van Staalduinen