De nieuwe sluipwespenmix Aphiscout van Koppert Biological Systems tilt de natuurlijke bestrijding van bladluis naar een hoger niveau.

Koppert Biological Systems introduceert Aphiscout op de IPM Essen met de campagne ‘Looking for trouble!’. Dit nieuwe middel signaleert vroegtijdig een beginnende bladluizenplaag en geeft telers betrouwbare informatie over de juiste inzetstrategie. “Een sluipwesp is er op gebouwd een luis te lokaliseren en te parasiteren nog voordat het menselijk oog die ontdekt heeft”, legt productmanager Tim Bossinga uit.

Verkenners

Aphiscout is een mix van de sluipwespen Praon volucre, Aphidius colemani (zie foto), Aphidius ervi, Aphelinus abdominalis en Ephedrus cerasicola. Elke soort heeft zijn eigen voorkeur en gezamenlijk nemen zij de meest voorkomende bladluissoorten voor hun rekening. Dat maakt Aphiscout bij uitstek geschikt als basisbescherming tegen bladluis, aldus Koppert. De geparasiteerde bladluizen maken bovendien zichtbaar welke sluipwesp de beste keus is voor een grootschalig offensief. “Je stuurt als het ware de verkenners vooruit”, zegt Bossinga.

Unieke verpakking

Aphiscout wordt geleverd in een kokervormige verpakking met 250 mummies. Koppert gebruikt hiervoor de speciaal ontwikkelde NectarPad. Dankzij het viltje met suikerwater in de verpakking kunnen de sluipwespen meteen vol energie aan de slag. De verpakking is voorzien van een simpel, maar ingenieus ophangsysteem, waarbij de buitenste laag van het label om bijvoorbeeld draad of plantstengel geplakt wordt. Aphiscout kan worden gebruikt tegen bladluis in de glastuinbouw, maar ook in de fruitteelt.

Bron/foto: Koppert Biological Systems.

Gerelateerd