Met de introductie van het nieuwe Harmony klimaatscherm wordt de lichtspreiding in kassen verder geperfectioneerd, meldt Svensson. De resultaten van een praktijktest laten zien dat het gewas onder dit schermdoek in de schaduw 32% meer licht krijgt in vergelijking met de eerste generatie Harmony schermdoek.

Svensson ontwikkelde Harmony voor telers die een combinatie zoeken van zonwering en lichtspreiding voor een betere groei van het gewas. het nieuwe Harmony doek zorgt voor een nog betere verdeling van het zonlicht, zo blijkt uit metingen.

Betere lichtverdeling

Twee PAR-lichtsensoren meten het licht in twee vergelijkbare kasafdelingen, de een met een standaard Harmony scherm, de andere met het New Harmony-doek. Het lichtniveau werd door sensoren continu gemeten en in een grafiek weergegeven (zie grafiek: paars = New Harmony, grijs = Harmony).
Hieruit kwam naar voren dat beide schermen voor lichtspreiding zorgen, maar dat het licht met het New Harmony-doek beter wordt verdeeld. Dit resulteert in een uniformer, sneller groeiend gewas en aangenamere arbeidsomstandigheden.

Bron: Svensson