De VDL Groep en Bosman Van Zaal uit Aalsmeer bundelen hun krachten voor de marktintroductie van de CropTeq bladkniprobot, een innovatieve robot die binnen afzienbare tijd beschikbaar komt voor hogedraad komkommertelers.

De robot richt zich in eerste instantie op het arbeidsintensieve bladknippen voor komkommerplanten, maar wordt in de komende jaren doorontwikkeld voor andere teelten en meer autonome toepassingen. De samenwerking richt zich, naast het delen van kennis en kunde, op het beter toepassen en gebruiken van data en robotisering in de hogedraadteelt.

Autonoom telen

Bij VDL in Eindhoven worden verschillende systemen ontwikkeld die betrekking hebben op autonoom telen. De gedeelde missie, kennis en het netwerk van beide partijen komen samen in de vorm van GreenPEAK-IT, een zusterorganisatie van de Aalsmeerse tuinbouwspecialist, die ook de verkoop en de installatie van de nieuwe kniprobot voor haar rekening neemt.
Als internationaal industrieel familiebedrijf is VDL actief op het gebied van ontwikkeling, productie en verkoop van toeleveringen, bussen en eindproducten en de assemblage van personenauto’s. Het bedrijf reageert op de krappe arbeidsmarkt in de tuinbouw en rationaliseert arbeidsintensieve werkzaamheden met de realisatie van het innovatieve CropTeq robot platform in samenwerking met Bosman Van Zaal.

Hoogwaardige glastuinbouw

Bosman Van Zaal is nauw betrokken bij de opstart van haar zusterorganisatie GreenPEAK-IT. Dit bedrijf is in staat om alle data die binnen en rond de hoogwaardige kasteelt gegenereerd worden, te ontsluiten en beschikbaar te maken met behulp van het PEAK dataplatform. Dat platform heeft als uiteindelijke doel digitale voorspellingen te doen op basis van Machine Learning op Big Agri Data.
Van oudsher ontwikkelt, produceert en bouwt het kassenbouwbedrijf complete tuinbouwprojecten in binnen- en buitenland. Het is enkele jaren geleden ontstaan uit een samenvoeging van Bosman, een gerenommeerde kassenbouwer, en logistiek expert Van Zaal, die al vanaf 1968 internationaal actief is. De projecten zijn gebaseerd op de nieuwste ontwikkelingen en de laatste inzichten voor het duurzaam en efficiënt telen van voedingsmiddelen en sierteeltproducten.