Onlangs tekende een consortium van Light4Food, Maurice Kassenbouw, Signify en Ridder een contract voor het realiseren van een nieuwe onderzoeksfaciliteit op de locatie van Wageningen Universiteit & Research in Bleiswijk. Het gaat om vier licht- en luchtdichte cellen voor zowel opgaande gewassen als meerlagenteelt.

Een deel van de cellen wordt uitgevoerd met dynamisch regelbare LED-belichting om zowel de effecten van het lichtniveau als het lichtspectrum te kunnen onderzoeken. Om de gewasreacties onder extreme condities te kunnen volgen is gekozen voor zeer hoge lichtniveaus tussen 1.000 en 1.500 µmol PAR.

Intensieve monitoring

Via een uitgebreid meet- en regelsysteem worden de fotosynthese, de opname van water en nutriënten en de groei van het hele gewas meetbaar gemaakt, waarbij verschillende voedingsoplossingen onafhankelijk van elkaar kunnen worden aangeboden. Ook de energiebalans en het klimaat in de cellen worden intensief gemonitord. De faciliteit wordt naar verwachting in het eerste kwartaal van 2020 opgeleverd.

Tekst en foto: Mario Bentvelsen.

Gerelateerd