Het motto van de Olympische Spelen: ‘Deelnemen is belangrijker dan winnen’, geldt lang niet voor alle sporters die we de afgelopen weken in Tokio hebben gezien. Naast dolgelukkige winnaars van eremetaal, zag ik ook veel boosheid en verdriet wanneer er niet gewonnen werd.

En geef ze eens ongelijk als je vijf jaar lang dag in dag uit, 4-5 uur per dag traint, ergens in een achterafzaaltje of buiten op een grasveld of atletiekbaan in weer en wind. Om de beste te kunnen worden en er alles voor over hebt om je doel te bereiken, namelijk Olympisch goud en – om wat voor reden ook – haal je dat niet. Dan kan ik me best voorstellen dat je even niet herinnerd wil worden aan het Olympisch motto.

Natuurlijk wil ik hier graag een vergelijking trekken met de sport die wij beoefenen; bloemen telen. Als je ziet hoe zo’n kerel in de BMX-finale goud wint met een ‘scheurtje’ in zijn knie omdat hij in de training in botsing kwam met een Japanse official. Hoe Sifan Hassan goud wint op de 5.000 meter, terwijl ze in de halve finales van de 1.500 m door toedoen van een tegenstander op de grond valt en vervolgens opstaat en de race alsnog wint.

Maar ik denk ook aan Henk Grol die bij judo in de klasse tot 100 kilogram nog eenmaal probeerde goud te halen op een Olympische Spelen. Na twee keer brons op de Spelen van Londen en van Peking ziet hij zijn droom na 25 seconden aan diggelen vallen. Hij kon alleen maar zichzelf de schuld geven. Of dat successen bij de roeiers en atletiek mede geboekt worden door een andere aanpak, anders trainen, een ander programma ter voorbereiding.

Ook dit kun je kopiëren naar ondernemen. Het durven veranderen kan successen of betere prestaties opleveren in plaats van blijven doen wat je deed. In ons vak is het beoefenen van topsport misschien wel net zo belangrijk als winnen. Anders gezegd: het gaat niet alleen om de knikkers, het gaat ook om het spel dat je met elkaar speelt. De beste willen zijn? Zeker! Maar topsport beoefenen is steeds de lat weer hoger leggen en dat spel zelf is erg leuk om te spelen.

Ronald van Veen, gerberateler in De Lier