Het komkommerbontvirus is een ongrijpbaar iets. Bij de eerste aantasting die we vinden in een teelt, moet ik steevast een traantje laten. Dan baal ik gewoon gigantisch. Vervolgens probeer ik de oorzaak te achterhalen; 99 van de 100 keren kom ik daar niet achter. Uitermate frustrerend.
Desondanks hebben we de afgelopen jaren flinke stappen voorwaarts gezet wat betreft het inperken van het komkommerbontvirus. Drie jaar geleden was de virusdruk op ons bedrijf echt hoog, nu vinden we nog maar af en toe een plekje. Dit is vooral te danken aan het feit dat we anders en hygiënischer zijn gaan werken. Zo hangen er in iedere rij mesjes en scharen − vóór- én achteraan − doen de medewerkers in elke rij schone handschoenen aan, enzovoorts.
Ik denk eerlijk gezegd dat wij, teeltmensen en controleurs, de grootste ‘viespeuken’ zijn. We friemelen aan planten, lopen van rij naar rij (en wisselen dan niet altijd van handschoenen), trekken een mat open om te kijken naar het wortelgestel, enzovoorts. Dit is goed om ons af en toe bewust van te zijn. Kijk eerst naar jezelf voordat je naar een ander wijst!
Daarnaast zijn er nog puntjes op de i te zetten tijdens de teeltwissel in de zomer. Daar trekken we op ons bedrijf slechts drie dagen voor uit; een titanenklus. Hierbij gaat er ook wel eens iets mis. Zo raken medewerkers soms met hun handen de grond, waar wellicht virus zit. Vervolgens pakken ze de matten aan, die worden hergebruikt. Ik denk dat het belangrijk is om medewerkers nóg beter te instrueren tijdens de teeltwissel; daarmee is het nodige te winnen. En zorg er dan ook voor dat je alles helder uitlegt. Ook hierbij geldt: kijk kritisch naar jezelf.
Tot slot: iedereen gaat ervan uit dat operatiekamers brandschoon zijn. Toch hoor je regelmatig dat iemand een infectie oploopt, na een operatie. Dus als het een ziekenhuis al niet lukt om alles brandschoon te krijgen, hoe krijgen wij dat dan voor elkaar?
Volledig virusvrij zijn, is een utopie. En een beetje virus is ook geen ramp, dat hoeft geen invloed te hebben op de productie. Zorg er daarom voor dat je niet té zeer doorslaat. Steek je te veel tijd in hygiënisch werken, dan wegen de kosten niet meer op tegen de baten.
Peter van Ninhuys, teeltmanager Van Gog Kwekerijen Helmond