De exclusieve Vlaamse druif is dit jaar nog een stukje exclusiever: door de stijgende kosten moet teler Philip Dewit de verkoopprijs verhogen. Omdat zijn gascontract eind dit jaar afloopt, wil hij volgend jaar later starten met verwarmen om verdere kostenstijgingen te beperken.
Het seizoen is goed begonnen voor druiventeler Philip Dewit, die vorige week de eerste tafeldruiven uit eigen kas in de verkoop had. “Voorafgaand aan het seizoen was er behoorlijk wat media-aandacht waardoor consumenten op de hoogte waren van de start van de verkoop”, vertelt de teler die naast de huisverkoop ook zes dagen in de week op lokale markten staat.
Met 7.000 m² kas in Overijse is Dewit de grootste tafeldruiventeler in Vlaanderen. De teelt concentreerde zich altijd in de regio Overijse, in de schaduw van Brussel. Na de geboorte van Europa en de import van goedkope druiven en andere vruchten uit Zuid-Europa zakte de markt van Vlaamse druiven vanaf de jaren zestig in. Momenteel zijn er nog zes professionele telers over. “We hebben ondanks de prijsverhoging dan ook geen angst dat we de druiven niet kwijt kunnen. Er is meer vraag dan aanbod”, vertelt Dewit die de verkoopprijs aan de andere kant ook redelijk wil houden voor de consument.
30 procent van de kostprijs
Als hij het heeft over hogere prijzen, gaat het over bijvoorbeeld verpakkings- en teeltmateriaal. Voor de energievoorziening kan hij nog profiteren van een langetermijncontract dat eind dit jaar afloopt. De teler stapte vorig jaar over van een verouderde stookolie-installatie naar een gasketel. “Niemand kon toen voorspellen dat de gasprijs zulke gekke sprongen zou maken”, aldus de teler die vertelt dat sommige collega-telers al met hogere energiekosten te maken kregen dit jaar.
Bij Dewit bedragen de stookkosten ongeveer 25 tot 30% van de totale kosten. In de eerste week van januari gaat traditioneel de verwarming aan in het eerste van de zeven compartimenten van de kas, waarna de andere seriegewijs volgen. “Op deze manier kunnen we het werk en de oogst spreiden”, legt Dewit uit die van juli tot begin oktober oogst.
Kortere oogstperiode
Deze spreiding van het oogstseizoen zal volgend jaar voor een deel wegvallen. Door de explosief gestegen gasprijzen, zet de druiventeler de verwarming tien dagen later aan, rond 15 januari. “Daardoor zal de oogst in de verschillende compartimenten elkaar sneller opvolgen en hebben we minder tijd om de druiven te verkopen. Het is dan een soort van alles of niets verhaal”, zegt de teler die de stijging van de verkoopprijs binnen de perken wil houden.
Hij runt zijn bedrijf samen met zijn zoon Koen. Het voorbije jaar was Druiven Dewit het toneel van een jaar durende druiventeeltcursus van de Belgische boerenorganisatie Boerenbond. Met de opleiding ‘tafeldruif zoekt teler’ wil de boerenorganisatie de traditionele Vlaamse druiventeelt hernieuwd leven in blazen.
Dewit, die de cursus mee vorm gaf, is niet bang voor aanvullende concurrentie van zijn voormalige leerlingen. “Er is veel meer vraag dan aanbod op het moment. Meer telers zou er alleen maar voor moeten zorgen dat de tafeldruif weer meer bekendheid krijgen en de markt nog verder groeit.” Door de interesse in lokale productie laten de klanten zich niet afschrikken voor een verkoopprijs van 17 euro of meer per kilo.
Tekst: Jerom Rozendaal