Wie had gedacht dat deze stap daadwerkelijk zou worden gezet? En toch hebben we zitten kijken naar bommen op Charkov en Kiev. Aan de stad Charkov heb ik nog goede herinneringen toen ik daar was tijdens het EK in 2012. Aan het voetbal trouwens een stuk minder. We werden kansloos verslagen.

Enfin, de goede herinneringen liggen vooral bij de stad en de mensen. De oranjemars was een optocht om nooit te vergeten. Deze startte bij het stadhuis en de sfeer was uitgelaten en vrolijk en we waren een heuse attractie voor de lokale bevolking. Hoe anders was dat beeld toen ik onlangs zag dat ditzelfde plein werd gebombardeerd. Verschrikkelijk wat daar gebeurt en zo zinloos.

Ja, we hebben graag de arbeiders uit de Oekraïne, maar of de Oekraïne bij de EU hoort vind ik een hele andere discussie. U mag gerust weten dat het oosten van Europa mijn belangstelling en voorliefde hebben gehad. Na mijn stage in Wit-Rusland rond mijn twintigste levensjaar op een groentekwekerij nabij Novopolotsk heb ik daar ervaren dat in deze landen ‘leven’ een andere betekenis heeft dan bij ons in het westen. Velen moeten overleven en alleen als je geld hebt, gaan deuren open.

Na deze periode heb ik nog vele reizen mogen maken door dit soort landen, waaronder ook door de Oekraïne en de Krim toen dit nog Oekraïens grondgebied was.

Over plantjes heb ik het niet gehad, maar terwijl ik dit stuk schrijf, zit ik met mijn hoofd in het lentezonnetje en heb ik ontzettend veel zin om dit stukje af te ronden en naar buiten te gaan om te tuinieren. Aan de verkopen te zien van de afgelopen dagen, ben ik niet de enige die er daar zo over denkt en dat stemt me toch weer iets positiever.

Dieter Baas, perkplantenteler in Ens