Uitgangsmateriaal is de afgelopen jaren een steeds belangrijker thema geworden. In het bijzonder het gebruik van middelen op uitgangsmateriaal, of eigenlijk het niet-gebruiken daarvan. De eisen van eindklanten worden steeds strenger, we stevenen af op een nagenoeg biologische plant.

Beschermen van onze natuur is een must uiteraard, maar de gemiddelde eindklant heeft weinig kennis van tuinbouwzaken en ik maak me zorgen of we niet doorslaan.Neem bijvoorbeeld de kerstster. Die heeft sinds jaar en dag een prominente positie in de huiskamers veroverd. Aangezien deze plant fragiel is in transport, kweken we kerststerren in ongeveer vier maanden tijd op, in geconditioneerde kassen en maken we mensen blij met het ultieme kerstgevoel in december. Daar kunnen we wat van vinden, maar op dit moment is dat nu eenmaal zo. Vraag en aanbod, logisch of niet.

Als perkplantenkweker zijn we ons bewust van het middelengebruik en telen we al nagenoeg biologisch. Bij de tere kerstster is dit lastiger, er liggen veel gevaren op de loer, vooral in de herfst. Daarbij is witte vlieg de belangrijkste uitdaging vanwege nultolerantie. De middelen hiertegen zijn nagenoeg opgedroogd. Het liefste gebruik je een systemisch middel, maar dat mag niet omdat de neonics slecht zijn voor bijen en op de ‘negatieflijsten’ van klanten staan. Voor welke bijen? In de kas zijn ze er niet tijdens de opkweek en in de winter vind je ze ook niet bij mensen thuis. Dit is raar, maar regels zijn regels. Wat is dan het probleem?

Het uitgangsmateriaal is ons probleem. Bij binnenkomst weten we niet wat er op de partij is gespoten, welke biologie is gebruikt en of er schadelijke insecten op zitten. De tegenwerking van veredelaars om deze informatie te delen baart mij enorme zorgen. Veredelaars (en opkweekstations) moeten openheid van zaken geven en standaard een middelenpaspoort met iedere partij meesturen. Alleen dan maken we weer een goede stap in de richting van een opkweek vrij van schadelijke middelen. De huidige opstelling van veredelaars is dat ze pas standaard deze informatie willen delen, als alle klanten erom vragen. Bij deze dus een oproep aan alle (perkplanten)kwekers; vraag om een middelenpaspoort per geleverde partij, zodat veredelaars deze informatie standaard gaan delen. Hiermee kan iedere kweker veel beter aansluiten met zijn biologie en efficiënter ingrijpen als er toch iets in zit wat er niet in hoort.

Dieter Baas.
Perkplantenteler in Ens.





Gerelateerd