Dit jaar kwamen bij LTO Glaskracht Nederland meerdere meldingen binnen over problemen met Phytophthora in de tomatenteelt. Het warme voorjaar, waardoor minder is gestookt en de gewassen meer vocht te verwerken hebben gekregen, zorgden ervoor dat deze ziekte dit jaar voor veel problemen zorgt. Het wegvallen van Daconil in de teelt heeft tot oorzaak dat een effectief middel ontbreekt. Dat levert nu een probleem op in de tomatenteelt.

Een flink aantal bedrijven heeft problemen met uitval van planten en andere schade. Om dit aan te pakken is samen met de landelijke commissie Tomaat een aantal acties gestart.
Inmiddels is bij fabrikanten geïnventariseerd waar mogelijk een nieuwe oplossing zit voor dit probleem. Deze middelen worden meegenomen in een onderzoek naar de werkzaamheid van middelen in de teelt van tomaat. Het beste middel moet worden toegelaten en dat vergt een goede test. Vanwege de hoge urgentie van het probleem is voor één van de nieuwe middelen – in overleg met de landelijke commissie Tomaat en de fabrikant – inmiddels een vrijstelling aangevraagd. De betrokken partijen hopen die vrijstelling in de loop van deze zomer te krijgen.
Door de verschillende acties die nu lopen, hopen we in de toekomst weer een goede bestrijding van Phytophthora in de tomatenteelt te kunnen waarborgen.

Tekst: Annelies Hooijmans, Netwerkcoördinator LTO Glaskracht Nederland