Deze week werden weer twee nieuwe overnames in de wereld van de kassenbouw bekend gemaakt. Kassenbouwer Gakon uit Wateringen wordt overgenomen door Netafim uit Israël. Het consortium van horti gerelateerde bedrijven Atrium Agri voegt CambridgeHOK, een Britse producent van kassen en tuinbouwinstallaties, toe aan hun groep van bedrijven.

Netafim is al tientallen jaren actief in het bouwen van kassen en breidt nu zijn aanbod in de productie en levering van hoogwaardige tuinbouwbouwprojecten uit om te voldoen aan de toenemende vraag. Het bedrijf wil telers voorzien van een uitgebreid aanbod van de beste tuinbouwtechnologieën, constructies, irrigatie, fertigatie en teeltkennis, evenals andere gerelateerde diensten om telers in staat te stellen onder alle klimaatomstandigheden de productiviteit en efficiëntie te maximaliseren.

Veel ervaring

Met 56 jaar ervaring in tuinbouwprojecten en een scala aan geavanceerde irrigatietechnologieën die in 80% van ‘s werelds professionele, hoogwaardige kassen worden gebruikt, heeft Netafim zijn naam gevestigd als toonaangevend bedrijf in de wereldwijde tuinbouwtechnologie. Gakon brengt unieke expertise in alle aspecten van de uitvoering van tuinbouwprojecten, productiemogelijkheden voor kassen en een bewezen staat van dienst in belangrijke markten.

Engelse kassenbouwer

CambridgeHOK, een Britse producent van complete kassen en innovatieve tuinbouwinstallaties, wordt overgenomen door Atrium Agri. De bestaande aandeelhouders hebben onlangs besloten het bedrijf over te dragen. De Engelse kassenbouwer heeft in de afgelopen vijf jaar een aanzienlijke groei doorgemaakt. Het heeft nu meer dan 70 mensen in dienst en over het jaar 2020 behaalde de groep een totale omzet van ongeveer 35 miljoen Engelse Pond.

Wereldwijd consortium

Met deze overname komt Atrium Agri weer een stapje dichter bij haar ambitie om een wereldwijd consortium van horti gerelateerde bedrijven te vormen, elk toonaangevend in hun vakgebied. Het samenwerkingsverband is eind 2019 opgericht door Henk Verbakel, Koen Brabander en Edward Verbakel met als doel specialisten die de markt kennen aan elkaar te verbinden. Hiermee wordt de sector niet afhankelijk van externe investeerders maar profiteert toch van de synergie.
Met de overname ontstaat nu een intensieve samenwerking tussen Havecon, VB, PB Tec, Bom Group, VEK Adviesgroep en nu dus ook CambridgeHOK. De groep heeft in 2020 – ondanks corona – een gecombineerde groepsomzet van 350 miljoen euro gerealiseerd.