Eind maart heeft het Sweeper-team tests uitgevoerd met de oogstrobot voor paprika in de kas van het Proefstation voor de Groenteteelt te Sint Katelijne-Waver in België. De proeven zijn voornamelijk uitgevoerd voor het opnemen van beelden van paprika’s. Die beelden worden gebruikt voor het verbeteren van de algoritmes voor beeldverwerking en het plannen van de aanvliegroute van de robot.

Doel van het Sweeper-project is het ontwikkelen van een robotsysteem voor het automatisch oogsten van paprika’s. Er werken verschillende internationale partners aan dit project. Wageningen University & Research is vooral verantwoordelijk voor het testen en verbeteren van de hardware en software van de robot. Het Proefstation voor de Groenteteelt te Sint Katelijne-Waver voert binnen Sweeper proeven uit voor het aanpassen van het teeltsysteem voor automatisch oogsten.

Algoritmes

Tijdens de praktijktests in België zijn data opgenomen waarmee de algoritmes voor detectie van de rijpheid van paprika’s verbeterd kunnen worden. Daarnaast worden de camerabeelden gebruikt voor het verbeteren van de algoritmes die de aanvliegroute berekenen, zodat de robot de vruchten benadert zonder deze te beschadigen. Deze verbeteringen worden binnenkort doorgevoerd. In de zomer volgen weer nieuwe praktijktests in een Nederlandse kas.

Gewasmodellen

In Sweeper (Sweet Pepper Harvesting Robot) wordt ook het teeltsysteem geoptimaliseerd om het oogsten met een robot te vereenvoudigen. Met gewasmodellen wordt de locatie van de paprika’s bij benadering bepaald. Deze zogeheten model-based vision verbetert en versnelt de vruchtdetectie. Op basis van de inzichten uit het CROPS-project, zullen alleen op de grijper sensoren worden geplaatst.

Bron: Wageningen UR. Foto: Mario Bentvelsen.

Gerelateerd