Techbedrijf PlantLab heeft met een licentiedeal een schikking getroffen met slateler Deliscious over het gebruik van gepatenteerde kweektechnologie, meldt het FD. Hiermee is het onderlinge juridische geschil beëindigd over de inbreuk op de PlantLab patenten dat sinds 2013 tussen beide partijen liep.

Deliscious uit het Limburgse Beesel en PlantLab uit Den Bosch werkten tot 2011 samen aan de ontwikkeling van een slakwekerij zonder daglicht. De twee bedrijven raakten met elkaar in conflict toen Deliscious besloot in zee te gaan met kassenbouwer Certhon. Volgens Plantlab schonden de twee daarmee een patent van het Brabantse bedrijf. Over de kwestie zijn de afgelopen jaren rechtszaken gevoerd. In het juridische geschil was overigens ook Philips Lighting betrokken, omdat het bedrijf de LED-lampen voor de Certhon-installatie leverde aan Deliscious.

Octrooi

PlantLab heeft in 2010 een Nederlands octrooi gekregen voor “een systeem en werkwijze voor het telen van een gewas in een althans ten dele geconditioneerde omgeving”. Na het beëindigen van de samenwerking heeft Deliscious een eigen klimaatcel ontwikkeld en daarover gepubliceerd. PlantLab stelde in 2013 dat de klimaatcel van Deliscious onder de beschermingsomvang van het octrooi van PlantLab valt. De beroepscommissie van de European Patent Office (EPO) in Rijswijk besliste op 21 juni 2017 dat dit patent, na enkele wijzigingen, overeind blijft. Dit betekent dat Plantlab als enige het recht heeft deze systemen te bouwen. Philips mag daardoor mogelijk geen systemen meer leveren die sla, spinazie en andere groenten in afgesloten ruimtes onder LED-lampen telen.

Bron: FD/Eindhovens Dagblad, beeld: Philips Lighting