Kwekerij Reijm Nieuwerkerk uit Nieuwerkerk aan den IJssel heeft een innovatieve manier gevonden om Dracaena-stekken tijdens het transport van Costa Rica naar Nederland te bewortelen en zo haar CO2-footprint en kosten te verlagen.

Bijna alle Dracaena’s worden vanuit Costa Rica per boot vervoerd naar Nederland, maar bij pogingen om Dracaena Lemon Lime per boot te vervoeren, kwamen de stekplanten altijd in slechte conditie aan in Nederland. Daardoor moest deze soort van Reijm Nieuwerkerk per vliegtuig worden aangevoerd. Inmiddels heeft de kweker verschillende proeven gedaan om de Lemon Lime alsnog per boot te vervoeren en dat is nu gelukt.

Halvering teeltduur

Dankzij het transport per boot daalt niet alleen de CO2-footprint van de Dracaena-planten, maar gaan ook de kosten ervan omlaag. Dit omdat transport per boot goedkoper is en het stek op de boot wordt beworteld, waardoor de teeltduur in de kas kan worden gehalveerd. Reijm Nieuwerkerk is inmiddels aan het kijken of er tijdens het transport ook LED-verlichting kan worden toegepast voor een nog beter teeltresultaat.

Kostenbesparing

“Dit is een ideaal voorbeeld van een lange termijnsamenwerking tussen ketenpartners uit Costa Rica en Nederland”, zegt Jeroen Gelderblom, die vanuit JConnecta werkt voor Reijm. “De nieuwe productielijn verbetert de impact op het milieu, maar ook de marketing en het rendement.” Het project bewijst dat het vergroten van duurzaamheid kan leiden tot kostenbesparing, in plaats van kostenverhoging, aldus het persbericht.

Bron/foto: Fair Flora.

Gerelateerd