De Belgische minister van Volksgezondheid Maggie De Block bereidt een Koninklijk Besluit voor die productie van cannabis voor medicinale toepassingen toestaat. Het Limburgse bedrijf Rendocan treft inmiddels voorbereidingen om daarmee te starten. Zij willen in Kinrooi, aan de grens met Nederland, op een gebied van 15 hectare cannabis gaan kweken.

De Belgische drugswet van 1921 verbiedt momenteel alles wat met cannabis te maken heeft. Maar de minister wil nu met een Koninklijk Besluit daarin ruimte scheppen. Over de precieze inhoud van het KB wil men nog niet communiceren – ‘gezien de gevoeligheid van het thema’. Wel moet de wetswijziging er komen voor het einde van deze regeerperiode in 2019.

Gunstig effect

Steeds meer wetenschappelijke partijen bevestigen dat de stoffen in medicinale cannabis een gunstig effect heeft op heel veel lichamelijke aandoeningen en het werkt als pijnbestrijder. Het jonge Limburgse bedrijf Rendocan wil, zodra het wettelijk mag, nieuwe soorten cannabis voor geneeskundig gebruik ontwikkelen én produceren.

Start-up in biotechnologie

Joris Vanvinckenroye en Steven Peters, de stichters van het bedrijf, werken samen met de Universiteit Hasselt. Zij zeggen in de Vlaamse media: ‘Eigenlijk zijn wij een start-up in de biotechnologie, geen cannabisbedrijf. De voorbije jaren hebben we aan verschillende universiteiten zaden van uiteenlopende cannabisplanten gekocht. Daardoor beschikken we nu over een unieke genetische databank.’

Laboratorium en kwekerij

Zij bouwen op dit moment in Hasselt is een onderzoekslaboratorium van 500 vierkante. Nog dit jaar hoopt het bedrijf ook met de bouw van een hele grote cannabiskwekerij te beginnen. Rendocan heeft hiervoor en stuk land van 15 hectare ter beschikking in Kinrooi, aan de grens met Nederland. Naar schatting koste de eerste fase van het bouwproject 20 miljoen euro. De oprichters denken dat dit meteen 100 nieuwe banen zal opleveren, dat later kan oplopen tot 1000 banen. Doel is om 5000 kilo medicinale cannabis per jaar te produceren.

Nederlands initiatief

Ook in Nederland zijn tuinbouwondernemers, onder de naam NatureCanDo, bezig met plannen voor het opzetten van een kwekerij voor medicinale cannabis. Tot op heden hebben zij, voor zover bekend, nog geen toestemming om daarmee daadwerkelijk te starten. Mogelijk dat de plannen van de Belgische overheid ook de Nederlandse overheid tot actie aanzet. In de Verenigde Staten, maar ook in Canada of bijvoorbeeld Denemarken is de teelt van medicinale cannabis een van de snelst groeiende tuinbouwmarkten.

Bron: Knack