Technologiebedrijf Priva heeft samen met 80 Acres Farms en de Engelse beursgenoteerde online retailer Ocado Group de joint venture Infinite Acres opgericht voor indoor farming. Het nieuwe bedrijf wil lokaal voedsel produceren in dichtbevolkte gebieden, onder gecontroleerde omstandigheden.

De drie bedrijven, die in november onderhandelingen startten, nemen elk een gelijk belang in de nieuwe joint-venture Infinite Acres. Dat bedrijf wil bij grote steden over de hele wereld groenten, fruit of kruiden gaan telen in afgesloten gebouwen onder gecontroleerde omstandigheden. Op die manier kan lokale productie van voedsel ook plaatsvinden onder de grond, in pakhuizen of op industrieterreinen.

Slimme technologie

Priva heeft de afgelopen jaren intensief geïnvesteerd in innovaties op het gebied van klimaat, water en energie voor verticaal telen. Dit gebeurde in nauwe samenwerking met 80 Acres Farms in Cincinnati, een toonaangevende Amerikaanse producent van versproducten. Hieruit ontstond het plan om een nieuw bedrijf op te richten voor het turnkey leveren van teeltlocaties voor indoor farming. Samen met de Engelse beursgenoteerde online retailer Ocado Group wordt hiervoor de joint venture Infinite Acres opgericht.
Priva is het brein van de nieuwe onderneming, zegt Meiny Prins in het FD. Het bedrijf uit De Lier levert technologie voor klimaatbeheersing en slim gebruik van water, energie en data in de kassen. Het Amerikaanse 80 Acres Farms brengt kennis in om tomaten en andere groenten te telen, te verpakken en te leveren aan supermarkten. Het beursgenoteerde Ocado zorgt in eerste instantie voor financiële middelen en later technologie.

Online retailer wordt teler

Ocado, dat met de bezorging van dagelijkse boodschappen vorig jaar een omzet had van zo’n 1,5 miljard pond, investeert 17 miljoen pond in hightech voedselteelt bij zijn klanten om de hoek. Behalve in de joint-venture neemt de onlinesuper ook een belang in het Britse Jones Food, dat onder led-lampen basilicum, peterselie en koriander kweekt voor supermarkten. Ocado heeft plannen om de komende vijf jaar nog meer kwekerijen te openen. Topman Tim Steinen hoopt uiteindelijk met dit soort binnentuinbouw te kunnen starten in of naast de gerobotiseerde distributiecentra van Ocado in de wereld. Op die manier wil het concern binnen een uur de meest verse en duurzame voedingsmiddelen tot in de keuken van zijn klanten kunnen leveren. Ocado is niet de enige investeerder de wordt aangetrokken door de explosieve groei in indoor farms. Investeerders rond Google en Uber staken al geld in het New Yorkse Bowery en een Japans consortium in Plenty uit San Francisco. Ook AeroFarms, Liberty Produce en VFS kregen extra groeikapitaal.

Terugverdientijd

Infinite Acres is volgens Prins nu al groter dan Priva, dat bijna vijfhonderd medewerkers telt. De eerste grote klant is het Chinese Orisis. Dit tuinbouwbedrijf tekende vorige week voor de bouw van een indoor farm op zo’n honderd kilometer afstand van Shanghai. Die gaat lokale supermarkten voorzien van verse, onbespoten groenten uit de buurt.
Het nieuwe bedrijf is volgens Prins opgericht omdat het nu niet alleen technisch mogelijk is om overal voedsel te produceren, maar ook betaalbaar. De investering in zo’n locatie kan uiteenlopen van 4 tot 40 miljoen euro of nog veel meer, wat in een jaar of zeven terugverdiend kan worden. “Je kunt er bovendien jong talent mee trekken en het creëert allerlei leuke businessmodellen en hippe tentjes in de buurt.”