Vanaf vandaag staan er geen tomaten, maar komkommers in de kassen van Vincent en Wilfred van Winden. Op 1 december hebben zij het stokje doorgegeven aan Piet, Jaap en Jan Reijm, die het 11,4 ha grote bedrijf hebben gekocht. Aan deze beslissing ging een lang traject vooraf, vertelt Wilfred van Winden.

“Op 6 november hebben we de laatste tomaten van de belichte teelt geoogst. De onbelichte teelt volgde op 20 november”, vertelt Wilfred van Winden. Na de overdracht en grote schoonmaak staan er voor het eerst komkommers in de kassen aan de Knibbelweg in Zevenhuizen. De broers Vincent en Wilfred, beide eind vijftigers, telen al hun hele leven lang tomaten waarvan de laatste jaren cocktail trostomaten. In 2014 besloten zij te gaan belichten met SON-T lampen op 6,2 ha. Juist de combinatie van wel en niet belichten maakte het bedrijf geschikt voor komkommer- en paprikatelers Reijm, die op zoek waren naar uitbreiding om het komkommerseizoen langer door te trekken.

Nuchter zijn

“De beslissing om ons bedrijf in de verkoop te zetten is vooral een rationele”, vertelt Wilfred. “Tot nu toe hebben we de heersende tomatenvirussen buiten de kas kunnen houden, maar dat kan ook zomaar anders uitpakken. En er zijn meer redenen om over de toekomst na te denken. Dan moet je gewoon nuchter zijn, hoe moeilijk dat ook is, als zich een goede kans voordoet.”
De broers werden in februari benaderd door Yeald, dat is gespecialiseerd in fusies en overnames in de glastuinbouw. Het bureau bracht de broers in gesprek met de familie Reijm, die juist op zoek was naar uitbreiding. Het heeft nog maanden geduurd voordat de overeenkomst werd gesloten. Reijm moest bijvoorbeeld ook een bedrijf verkopen, voordat de aankoop kon worden gedaan.

Even wennen

Een beslissing tot verkoop neem je met je hoofd, maar er zit zeker een emotionele kant aan. Het is daarom nog een beetje vreemd voor de broers om niet de dagelijkse rit naar het bedrijf te maken. “Het is wennen om de dagelijkse routine los te laten”, zo geeft hij toe. Plannen voor de toekomst heeft hij nog niet helemaal uitgestippeld. “Eerst even rust. Daarna ga ik kijken wat er op mijn pad komt. Misschien wel buiten de tuinbouw. Of misschien ligt er voor mij nog wel een taak om ondernemers te coachen. We gaan het wel zien, alles is mogelijk.”
Door de uitbreiding groeit Reijm door naar ruim 20 hectare glas, waarvan 8 hectare bestaat uit belichte paprikateelt, 5,2 hectare onbelichte komkommers en 6,2 hectare belicht.

Tekst en beeld: Pieternel van Velden