Komkommerteler Remi van Geest nam als een van de eerste glasgroentetelers de proef op de som met een gewasbeschermingsmiddel op basis van sinaasappelolie. Hij zette het middel dat in 2020 voor het eerst op de Nederlandse markt werd toegelaten naar tevredenheid in tegen wittevlieg. “Alles wat je raakt is weg”, volgens de teler met 5 ha glas in Tinte.
Een groen middel dat effectief is tegen wittevlieg, daar is veel behoefte aan onder glasgroentetelers. Naar de ervaring van komkommerteler Remi van Geest van kwekerij Green-Y-land voldoet het gewasbeschermingsmiddel Oroganic daaraan.
Dit middel op basis van sinaasappelolie heeft nog niet veel bekendheid, maar Van Geest is goed te spreken. Hij paste het toe tegen wittevlieg, de eerste keer tijdens de herfstteelt van 2019 en in 2020, verspreid over het seizoen.
Alles raken
“Ik vind dit het meest effectieve van alle groene middelen die ik ken. Bij een bespuiting haal je een resultaat van 70 procent en daar ben ik nu tevreden mee. Het is belangrijk dat je goed onder de bladeren spuit op de wittevlieg. Alles wat je raakt is kapot, wat je niet raakt blijft leven.”
Om resultaat te halen moet je elk pad door, en niet om het pad spuiten, legt hij uit. Oroganic is een insecticide én acaricide in één op basis van een formulering met daarin natuurlijke, koudgeperste sinaasappelolie. Bij toepassing van dit middel droogt de buitenkant van insecten als wittevlieg, spint en trips uit.
Van Geest gebruikte het middel in 2020 twee keer in de eerste teelt en een keer in de tweede teeltronde. Hij koos telkens een ander moment van toediening, waarbij de omstandigheden verschilden. “Een keer in de ochtend, een keer op een warme middag en een keer ’s avonds. Het werkte allemaal. En het ruikt nog goed ook”, volgens de teler.
Geen veiligheidstermijn
Een van de redenen om een groen middel in te zetten bij een uitbraak is het ontbreken van een veiligheidstermijn. Van Geest: “Dat het geen residu achterlaat is een groot voordeel. Zodra de vruchten droog zijn, kun je alweer oogsten.”
Gezien de hoge oogstfrequentie in de komkommerteelt, tot wel zeven keer per week, zijn (chemische) gewasbeschermingsmiddelen met een veiligheidstermijn van twee dagen praktisch onwerkbaar, stelt de teler. “Mede om die reden zouden groene middelen makkelijker een toelating moet krijgen. Ik snap niet waarom dat zo stroef verloopt.” Bovendien vallen steeds meer van de huidige toelatingen weg, zodat een nieuw ‘back-up’ middel nodig is, voegt hij toe.
Meeldauw
Het nieuwe middel kreeg vorig jaar als insecticide in enkele teelten wel toelating, maar staat bijvoorbeeld nog niet op het etiket voor de bestrijding van meeldauw. Terwijl het hier volgens de leverancier ook tegen helpt. Van Geest kan dat vanuit de praktijk beamen. “Ik heb het als test een keer gespoten op meeldauw en alles was weg.”
Ook voor meeldauw is uitbreiding van het middelenpakket urgent voor telers, aangezien het veel beproefde middel Rocket na 2021 niet meer toegelaten is. Volgens salesmanager Martien Melissant van fabrikant Oro Agri is Nederland er met de toelating laat bij ten opzichte van andere Europese landen. “Het is alleen nog toegelaten tegen plaagdieren als spint, mijt, trips en bladluizen, maar het mag nog niet tegen schimmel worden ingezet in Nederland.”
Tekst: Koen van Wijk