Rijk Zwaan heeft haar Trial Center Tomato in Kwintsheul uitgebreid met 3.500 m2 belichte tomatenteelt. In de belichte afdeling is gekozen voor een SON-T-belichting boven het gewas van 146 µmol en een tussenbelichting met led-lampen van 75 µmol. Met deze combinatie speelt Rijk Zwaan in op de belichting van nu en de toekomst.

Met de extra 3.500 m2 beslaat het Trial Center Tomato nu een oppervlakte van 12.500 m2. Door de toevoeging van deze nieuwe afdeling kan Rijk Zwaan 51 tomatenrassen testen om te zien hoe zij onder hybride belichting presteren. Dit doet het groenteveredelingsbedrijf om te kunnen inspelen op de trend dat bedrijven wereldwijd steeds vaker kiezen voor een belichte teelt.

Teeltproces en –rendement volgen

De bedoeling is dat Rijk Zwaan van de 51 tomatenrassen nauwkeurig het teeltproces en -rendement volgt, zoals dat gebruikelijk is bij alle proeven in het Trial Center Tomato. “Wij testen onder andere wat de ideale stengeldichtheid is bij hybride belichting. Zo verzamelen wij gegevens over hoe onze tomatenrassen optimaal presteren onder belichting. De belichte afdeling is half oktober geplant. In december zijn de eerste tomaten geoogst”, vertelt crop coördinator tomaat Ben Zwinkels.

Bezoek brengen

Sinds 2 januari 2018 kunnen telers en andere ketenpartners de belichte afdeling op afspraak bezoeken. De teelt in deze kas loopt door tot eind september.

Bron: Rijk Zwaan. Foto: Mario Bentvelsen.

Gerelateerd