De energiecrisis dwingt Aardse Orchids in Zuidbroek om per 1 april te stoppen met het telen van phalaenopsis. Hierdoor komen zo’n 160 medewerkers op straat te staan. De familie Aardse laat hen niet aan hun lot over, maar zet zich in om de personeelsleden onder te brengen bij andere bedrijven in de regio. Een oproep op LinkedIn leverde honderden reacties op.

HR-manager Liesbeth Aardse werd de afgelopen twee weken overspoeld met reacties, naar aanleiding van deze LinkedIn-post. Niet alleen werkgevers klopten bij haar aan, maar ook regionale en landelijke media. “Voor ons is het niet meer dan vanzelfsprekend dat we onze mensen begeleiden naar een andere baan. Maar de vele reacties tonen aan dat niet iedereen dit zo logisch vindt”, zegt Aardse. “Onze medewerkers, van wie er velen al jarenlang bij ons werken, zijn altijd goed geweest voor ons. Nu we stoppen, willen we ook goed zijn voor hen.”

Te weinig gasposities

Het bedrijf van de familie Aardse, dat sinds de jaren zestig bestaat, omvat 12,5 ha phalaenopsis. De energiecrisis dwingt de ondernemers nu om te stoppen met deze teelt. “De phalaenopsisteelt vergt relatief veel energie en wij hebben té weinig gas vastgelegd”, aldus Aardse. “Daarbij zijn onze kassen al wat ouder en is verduurzamen lastig op de locatie waar wij zitten. We hebben wel onderzocht of we restwarmte konden afnemen van een fabriek in de buurt, maar dat was niet rond te rekenen. In september vorig jaar hebben we uiteindelijk de knoop doorgehakt en besloten om te gaan stoppen met de teelt van phalaenopsis.”
Zij geeft aan dat dit niet per definitie betekent dat ook het bedrijf ophoudt te bestaan. “Daar zijn we nog niet uit. Misschien switchen we naar een andere teelt of gaan we compleet iets anders doen. We zijn druk bezig de mogelijkheden te verkennen.”

400 keer gedeeld

Door het besluit om te stoppen met de phalaenopsisteelt komen 40 vaste medewerkers en 120 uitzendkrachten op straat te staan. Het gaat hierbij zowel om mensen uit de omgeving, als om arbeidsmigranten uit Oost-Europa. “Maar veel van deze arbeidsmigranten werken hier al jarenlang en zijn hier inmiddels ook gesetteld. Sommigen van hen kunnen via het uitzendbureau aan de slag op een ander bedrijf, anderen hebben zelf al iets gevonden. Zo’n 50 medewerkers zoeken nog een andere baan, bij voorkeur in deze regio. Daar helpen we hen bij.”
Met haar LinkedIn-post riep Aardse werkgevers in Midden-Groningen op om zich te melden wanneer ze openstaande vacatures hebben. De post werd 400 keer gedeeld en leverde honderden reacties op. Vooral van bedrijven uit de industrie en de logistiek. “Deze regio telt relatief weinig tuinbouwbedrijven. En met die bedrijven hebben we ook al afspraken kunnen maken over overname van medewerkers. Maar het gros zal dus in een andere sector aan de slag moeten, zeker als ze niet willen verhuizen.”

Wand vol reacties

Aardse was overweldigd door de vele reacties. “Toen ik hiermee startte, had ik eerlijk gezegd geen idee waar ik aan begon”, lacht ze. “Ik heb alle reacties opgehangen in de kantine, zodat medewerkers zelf kunnen kijken welke banen er worden aangeboden.”
Sommige medewerkers reageren zelf op de vacatures, anderen hebben volgens de personeelsfunctionaris nog een zetje nodig. “Niet iedereen durft de stap te zetten. Zeker arbeidsmigranten zijn vaak wat terughoudend. Wanneer de drukte rondom Valentijn en Vrouwendag achter de rug is, ga ik daarom in gesprek met de mensen die nog niets hebben gevonden. We kijken dan samen welke baan hen aanspreekt en ik leg vervolgens contact met de betreffende werkgever, om een afspraak te plannen. Daarna is het aan de medewerker zelf.”

‘Match’ maken

De HR-manager geeft toe dat ze het jammer vindt dat niet alle medewerkers behouden kunnen blijven voor de tuinbouwsector. “Maar zoals gezegd: deze omgeving telt weinig tuinbouwbedrijven. En niet iedereen wil verhuizen. Desondanks mogen telers uit andere delen van het land die behoefte hebben aan personeel zich zeker bij mij melden. Wellicht is er een ‘match’ te maken.”
Heeft u vacatures die u onder de aandacht wilt brengen van de medewerkers van Aardse Orchids? Mail naar pz@aardseorchids.nl

Tekst: Ank van Lier