De HortiContact Innovatie Award 2020 is gewonnen door de Philips GreenPower LED toplighting compact, die het mogelijk maakt eenvoudig naar LED-belichting over te schakelen. Gebruikmakend van een bestaande SON-T-opstelling en tralieconstructie, biedt het systeem dezelfde lichtopbrengst, 1-op-1 vervanging en verbruikt het 50% minder stroom. De Award is een nieuwe tuinbouwprijs, die op 18 februari in Gorinchem werd uitgereikt.

In een nieuwbouwsituatie kan een glastuinbouwondernemer kiezen voor een geoptimaliseerde prestatie tussen lichtopbrengst en efficiëntie, ofwel voor de laagste operationele kosten (werkzaamheid tot 3,6 μmol/J), de hoogste lichtopbrengst (tot 2.650 μmol/s) of een voordelige lichtoplossing. De toplighting compact kan daarnaast worden gecombineerd met het GrowWise Control systeem om de belichting te dimmen en de ochtend- en avondschemering na te bootsen.

Eenvoudig en haalbaar

Een onafhankelijk jury selecteerde de winnaar van de eerste HortiContact Innovatie Award uit drie genomineerden. “Signify maakt het met deze innovatie mogelijk om met behoud van de bestaande installatie over te stappen naar de nieuwste generatie verlichting. Het omschakelen naar LED is op deze manier eenvoudiger en haalbaarder voor telers”, aldus de jury.
Volgens Dennis van Dijk, Salesmanager Horticulture LED solutions bij Signify, is er tot nu toe al meer dan 100 ha aan toplighting compact groeibelichting verkocht aan groente- en siertelers in de Benelux. “Mooi dat onze aanpak niet alleen door onze klanten wordt gewaardeerd, maar nu ook wordt bekroond met de HortiContact Innovatie Award.”

Universeel ontwerp

Wat telers ook kiezen, ze kunnen eenvoudig de overstap naar LED maken door de toplighting compact gewoon op hun bestaande tralie te monteren. Plug-and-play. Bij nieuwe kassen is de installatie nog eenvoudiger dankzij gemakkelijk te monteren beugels. Het universele ontwerp van dit systeem geeft telers de mogelijkheid om hun kas volledig van LED te voorzien of om hun huidige opstelling te veranderen in een hybride systeem met LED en SON-T-belichting.