Een elektronische neus (E-nose) is een instrument dat veelbelovende resultaten biedt voor het opsporen van plantenziekten. Het bestaat uit een verzameling elektronische chemische sensoren om geuren waar te nemen. De meeste telers monitoren de gewassen in hun kassen handmatig, dit vergt veel arbeid.

Voor dit project werken de onderzoekers van Wageningen University & Research samen met Alianza Tecnologia Diagnostica uit Spanje aan de toepassing van een E-nose voor het vroegtijdig opsporen van Botrytis.

Technologie optimaliseren voor tomaat

Hiervoor voeren we meerdere proeven uit in de kas en in het open veld om deze technologie te evalueren en te optimaliseren op tomatenplanten van meerdere variëteiten en op verschillende stadia van ontwikkeling van de ziekteverwekker.
Dit onderzoek wordt uitgevoerd als onderdeel van het EU-project PLANtAR (Minaturized monitoring sensor systems for plants and agriculture). Het project is opgericht door Bundesministerium für Bildung und Forschung (Duitsland), Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (Nederland) en Ministerio de Ciencia e Innovación (Spanje).

Tekst: Estuardo Hernandez Olenski