Sinds een jaar experimenteert Beekenkamp Plants met het automatisch tellen van kiemplanten in siergewassen als cyclamen en perkgoed. Dat lukt steeds beter, mede dankzij kunstmatige intelligentie. Ook de hardware is onlangs bij de plantenkweker aangepast, waardoor de camera handelbaarder is geworden. “Dit gaat veel sneller en accurater dan handmatig tellen”, zegt Wilke Goeman, verantwoordelijk manager voor de opkweek van siergewassen in Maasdijk.
De ontwikkeling van de Germination Analysis-box, kortweg GA-box geheten, had flink wat voeten in de aarde bij de Westlandse plantenkweker. Goeman: “Het is een beetje een proces geweest om tot een goede tool te komen, de ontwikkeling van de software heeft ruim twee jaar geduurd. De box kun je zien als een ‘donkere kamer’ op een Deense kar, waarin je trays met gekiemde planten kunt schuiven. Die maakt dan een foto van de tray en telt hoeveel zaden er gekiemd zijn. Voorheen deden we dat tellen met de hand. Als je tien dames liet tellen kreeg je tien verschillende resultaten. Dit gaat veel sneller – in een paar seconden – en accurater.”
Kiemtellingen digitaliseren
Behalve het juiste kiempercentage geeft de software van de box ook het bruikbaarheidspercentage aan, zegt Pim van Geest van AgriData Innovations (als startup begonnen als Applied Drone Innovations, maar in oktober 2021 veranderd van naam) uit Delft. “Sommige zaden hebben een hoog kiempercentage, maar niet iedere gekiemde plant is ook daadwerkelijk bruikbaar. Daarom classificeert de software de kiemplanten in bruikbare, medium-bruikbare en niet-bruikbare planten.”
Van Geest: “We gebruiken kunstmatige intelligentie om het selectieproces continu te verbeteren. Het apparaat zelf is heel stevig en hufterproof, maar daardoor ook vrij zwaar. We hebben bij Beekenkamp recent nieuwe hardware aangeleverd die lichter is, waardoor de box makkelijker te verplaatsen is.”
Eind 2019 kwam de startup op bezoek bij de plantenkweker om de mogelijkheden van drones voor datacollectie te bespreken. Toen ze werknemers bij de plantenkwekerij met een clipbord kiemtellingen zagen uitvoeren, dachten ze: dit moet sneller en beter kunnen. Zo ontstond het idee om kiemtellingen te digitaliseren met behulp van camera’s en software. ADI switchte van een vliegende naar een vaste camera, omdat het dezelfde resultaten opleverde zonder de nadelen van een drone (luchtbeweging in het gewas, navigatie in een kas is lastig en de lage batterijduur). Dit resulteerde uiteindelijk in de GA-box (wat staat voor Germination Analysis, oftewel kiemanalyse).
Terugverdientijd
Belangrijkste voordelen van de box zijn: arbeidsbesparing, nauwkeuriger telresultaten en betere planning voor de plantenkweker. Goeman: “Het bespaart ons veel arbeid, want over het tellen van een tray doe je zo een paar minuten. Het is ook veel nauwkeuriger. De resultaten worden opgeslagen in ons ERP-systeem, zodat onze planning meteen weet of we voldoende planten kunnen leveren. We kunnen ook zien of we te veel zaaien.”
Als het kiemingspercentage hoger uitvalt dan de zaadleverancier aangeeft, kunnen ze er minder van gebruiken. “Stel dat ze 1% minder zaden hoeven te gebruiken, is dat al heel veel winst. Het systeem slaat ook alle tellingen automatisch op, dus als er een keer wat aan de hand is met een klant of leverancier kun je bewijzen dat het kiemresultaat bij jou wel goed was.” Het systeem werkt nog niet bij meervoudig zaaien of bij groentegewassen. De teeltmanager schat de terugverdientijd van de box op twee jaar.
Van Geest is in gesprek met diverse partijen om het slimme telsysteem ook voor groentegewassen te ontwikkelen. “We zijn begonnen in de sierteelt omdat het qua hygiëneregels eenvoudiger was om in te werken. Groenten zijn qua software ook iets ingewikkelder omdat het gewas hoger wordt en de bladeren meer overlappen. Dat kost wat meer ontwikkeltijd, maar we verwachten dit jaar ook de software voor groenten klaar te hebben.”
Tekst: Mario Bentvelsen