Student Tim Timmermans van de Wageningen University verwacht dat blockchain de sierteelt revolutionair kan veranderen. De student ging dit voorjaar aan de slag met zijn opdracht ‘Blockchain in de sierteelt’ binnen de DaVinc3i community. Op 19 oktober presenteert Timmermans zijn bevindingen over de mogelijkheden voor blockchain in de sierteelt in het World Horti Center in Naaldwijk.

Timmermans vertelt over zijn ervaringen met zijn opdracht tijdens een community meeting over de nieuwste projecten op het gebied van ICT-ontwikkeling en -toepassing in de tuinbouw. Toch benadrukt hij dat blockchain niet enkel een ICT-toepassing is: “Blockchain is meer dan een techniek alleen en biedt enorm veel mogelijkheden.”

Nieuwe manier van denken

Een blockchain is een gedistribueerde database die een gestaag groeiende lijst bijhoudt van gegevens die zijn beveiligd tegen manipulatie of vervalsing. “De kansen die deze toepassing met zich meebrengt, leidt zeker tot groei en efficiency voor de sector”, meent Tim Timmermans. “Het is een compleet nieuwe manier van denken en heeft daarom de mogelijkheden om de sierteeltsector revolutionair te veranderen. Als mensen anders durven te denken, kan deze toepassing ontwikkelingen in de sierteelt versnellen.”

Smart contracts

Na uitgebreid onderzoek en meerdere interviews met medewerkers van Floricode, FloraHolland, VGB en Royal Lemkes koos Timmermans bewust voor het thema ‘smart contracts’. “Het opstellen van een overeenkomst, de betaling en levering zijn nu nog vaak aparte processen binnen de veiling. Door gebruik te maken van smart contracts kan informatie automatisch worden gekoppeld en gegenereerd.”

Automatisch contracten opstellen

Timmermans: “Met behulp van slimme contracten kan automatisch een contract worden opgesteld tussen de koper en de hoogste bieder met prijs, aantal en productspecificaties. Het resultaat is dat het totale proces veiliger wordt. Ook op het gebied van vertrouwen speelt blockchain een belangrijke rol, aangezien bij een transactie geen derde partij meer nodig is.”

Speciale tool

Voor zijn opdracht formuleerde de derdejaars student bedrijfs- en consumentenwetenschappen de volgende onderzoeksvraag: ‘Wat is de toegevoegde waarde van blockchain in handel en transport binnen de sierteeltsector’. Voor het beantwoorden van deze vraag ontwikkelde de student aan de Wageningen University & Research een speciale tool. Deze tool bestaat uit een schematisch model dat hij op 19 oktober zal presenteren tijdens de community meeting van Tuinbouw Digitaal.

Lef

Of blockchain inderdaad voor de verwachte revolutie in de sierteelt zal zorgen, is afwachten. “Er is lef voor nodig om vernieuwend te durven denken. De tijd zal uitwijzen of de sierteeltsector deze technologie durft te omarmen. We staan pas aan het begin van wellicht een nieuw tijdperk in deze branche”, aldus Timmermans.

Bron: DaVinc3i