De keuze voor duurzame aardwarmte kwam hem helaas duur te staan. Terrasplantenteler Aron van der Burg betaalt dit jaar drie keer zo veel voor energie als wanneer hij nog gas had gestookt. Het gunstige gascontract dat hij twee jaar geleden opzegde, liep nog tot 2024. “Het is zuur dat ik duurder uit ben door iets goeds te doen. Maar dat ligt niet aan aardwarmte zelf of aan de leverancier. Het wordt onnodig moeilijk gemaakt door rare subsidieregels en trage besluitvorming.”
Kwekerij Maron beschikt sinds vorig jaar over een moderne kas met zonnepanelen, energieschermen en een hogedruk nevelsysteem. Het bedrijf is aangesloten op aardwarmte van Ammerlaan The Green Innovator. Van der Burg heeft geen spijt van de duurzame investeringen. “Vroeg of laat moet iedereen die kant op. Wij zijn er nu al klaar voor en lopen straks voorop.”
Met de kennis van nu had de overgang naar aardwarmte misschien beter een paar jaar later plaats kunnen vinden. “Destijds was het een goede beslissing, aardwarmte was net iets goedkoper dan gas. Maar uiteindelijk heeft het duur uitgepakt. Met als gevolg dat ik kuipplanten koeler ben gaan telen en bij stamrozen geen extra warmte meer inzet om iets sneller op de markt te zijn. Ook de gloednieuwe belichtingsinstallatie heb ik nog niet ingezet.”
Twee maanden langer
Van der Burg begon al in juli met de teelt van zijn kuipplanten, om er bij lagere temperaturen twee maanden langer over te kunnen doen. “Ik wil geen concessies doen aan kwaliteit. Dus dan maar een iets langere teeltduur. Dat betekent wel dat er nu geen ruimte meer is voor ‘een extra rondje’. We laten dus wel wat productie liggen. Maar de rekensom laat zien dat dit toch de gunstigste oplossing is.”
Vaste prijs aardwarmte
Aardwarmte is in 2021 flink duurder geworden. Dat kwam voornamelijk door de koppeling aan de dagprijzen van gas. Doordat veel afnemers van aardwarmte aanzienlijk minder warmte gingen verbruiken door de hoge prijzen, heeft Ammerlaan TGI besloten om met een vaste prijs te gaan werken voor 2022-2023. Van der Burg: “Met een vaste prijs is het voor ons als afnemers duidelijk waar we aan toe zijn. Het geeft ook meer rust.”
Pioniers overeind houden
De teler heeft vooral kritiek op Brussel en de Nederlandse overheid. “Het probleem is de subsidieregeling voor aardwarmtenetten. Die moet anders. De gasprijzen zijn in anderhalf jaar tijd van twintig cent naar drie euro gegaan, en alles daartussen. Dat gaat razendsnel. Er zou eigenlijk een subsidieregeling moeten zijn die realtime is, of zich net zo snel aanpast als de ontwikkelingen op de energiemarkt. Bedrijven zoals Ammerlaan TGI hebben hun nek uitgestoken en moeten nu echt geholpen worden. Want als ze ermee stoppen, dan is het gedaan met aardwarmte. En dat was toch de duurzame ambitie?”
Ontvochtiger
Van der Burg is een lange termijndenker en laat zich niet van zijn duurzame koers afleiden door tijdelijke tegenspoed. In 2023 wil de ondernemer extra maatregelen inzetten om op energie te besparen. Zo gaat hij een test uitvoeren met een ontvochtiger. “Daarmee wil ik vochtproblemen oplossen die zich voor kunnen doen als we de ramen dichter houden om warmte binnen te houden. En misschien ga ik over op een nieuw energiescherm. Maar laten we eerst maar eens afwachten hoe we de winter doorkomen en of klanten in het voorjaar de vastgelegde volumes gaan afnemen. Er moet wel wat spek op de botten zitten.”
Tekst: Astrid Zoumpoulis, beeld: Marjolein van Woerkom