Jan Mantel heeft samen met zijn broer Cor een tulpenbedrijf in Grootebroek. Daarnaast is en was hij ook bestuurlijk actief voor onder andere Flora Holland, de KAVB en LTO Groeiservice. Zijn regelmatige contact met collega’s toont aan dat tulpentelers meer en meer automatiseren. Karel Bolbloemen uit Bovenkarspel, die afgelopen maand in het Onder Glas themanummer Logistiek uitgebreid aan bod kwam, is daar een sprekend voorbeeld van. ‘Het investeringsklimaat is goed”, meent Mantel. >Lees verder

Bosmachines gaan volgens de tulpenteler bijna als warme broodjes over de toonbank. “De tulpenproductie zit nog steeds in de lift. Het aantal geoogste stelen groeit jaarlijks met een aantal procenten. Bovendien werden de contracten ook afgelopen seizoen redelijk goed betaald. Er wordt de laatste jaren best geld verdiend door tulpentelers en dat leidt tot een goed investeringsklimaat.”
Bij die groeiende productie willen de telers minder afhankelijk zijn van arbeid. “Hoewel de bosmachines zich nog wel verder moeten ontwikkelen, worden de voordelen steeds groter. Kwaliteit blijft uiteraard een erg belangrijk aandachtspunt.” Een opvallend aspect is volgens Mantel dat ook kortere tulpen tegenwoordig beter worden betaald. “Een supermarkt wil nog steeds tulpen van 35 cm of langer, maar de bosmachines kunnen tulpen van 32 cm nu ook als uniform product uitselecteren. Dat resulteert in een apart segment met een eigen marktwaarde.”
Een belangrijk winstpunt is volgens de teler ook de uitbreiding met een kleurencamera. “Telers kunnen nu in een keer voor de voet weg zowel rijp als groen plukken, want de machine sorteert ze vervolgens op kleurstadia. Dat draagt zeker bij aan het verhoogde rendement van automatisering in de tulpensector.”

Roger Abbenhuijs