Hortilux Schréder en Ter Laak Orchids sloten recentelijk een overeenkomst voor een hybride groeilichtinstallatie in de nieuwe DaglichtKas. Februari dit jaar startte de bouw van de DaglichtKas, die bij voltooiing 5 hectare groot zal zijn. Hortilux levert een combinatie van HPS en LED groeilicht voor de belichting van de phalaenopsis.

Ter Laak Orchids maakt al sinds 2014 gebruik van een duurzame DaglichtKas.  Met deze kas bespaart Ter Laak Orchids energie en creëert het daarnaast een zeer goed teeltklimaat voor de orchideeën. De DaglichtKas zorgt dus niet alleen voor energiebesparing, maar ook voor een hoge kwaliteit van de phalaenopsis-planten.

Maximale duurzaamheid

Hortilux installeert in de nieuwe kas een combinatie van de HSE NXT 2 1000 Watt en HORTILED Top om zo de verlichtingsinstallatie zo duurzaam mogelijk te maken. De Top is momenteel het meest efficiënte LED-armatuur in de markt. Dankzij de hoge efficiency van deze armatuur bespaart de teler meer energie, terwijl de lamp een significant lager aandeel warmte produceert. Dit zorgt voor een gunstige beïnvloeding van de kastemperatuur. De installatie met HPS en LED zorgt voor een maximale lichtoutput en draagt in grote mate bij aan maatschappelijk verantwoord ondernemen, meldt Hortilux.

Inzicht in efficiëntie

Hortilux levert naast de combinatie van HPS en LED groeilicht ook een digitaal platform dat de hybride groeilichtinstallatie monitort en het rendement per m² verhoogt. Via een module krijgt Ter Laak meer inzicht in de lichtsom en de bijbehorende efficiëntie van de groeilichtinstallatie. Op basis van deze gegevens kan Ter Laak de groeilichtinstallatie per lichtsectie aansturen. Hierdoor verbruikt de teler niet onnodig veel energie en blijf het rendement optimaal, aldus Hortilux.

Tekst: Leo Hoekstra, beeld: Mario Bentvelsen