Exploitanten van snoepautomaten in Spanje werken aan concepten om meer vers fruit en salades aan te bieden via de automaten. Dat gebeurt onder druk van regionale overheden die zich zorgen maken over toenemende obesitas, met name onder jongeren. Valencia bijvoorbeeld bereidt een uitgebreid decreet op dit gebied voor.

Raul Rubio, voorzitter van de brancheorganisatie Aneda, voelde zich in juli al geroepen op de toenemende druk te reageren. Tegen nieuwsagentschap EfeAgro zei hij dat zijn organisatie in overleg is met ambtenaren van de autonome regio’s Andalusië, Catalonië, Valencia en Murcia en met de politieke partijen PP en PSOE. De achtergrond van dit intensieve overleg is dat de sector wil voorkomen dat de pijlen exclusief op de snoepautomaten worden gericht. Rubio wijst erop dat snoeprepen, zoete frisdranken en vette snacks op veel plaatsen te koop zijn. Hij ziet de situatie in Murcia als voorbeeld, waar gebak en zoete dranken niet meer binnen educatieve instellingen mogen worden verkocht. “Daar zijn beperkingen opgelegd aan de hele cateringsector, niet alleen voor onze automaten. Er is geen direct verband tussen obesitas en de automaten. Het probleem ligt in de eetcultuur en de opvoeding”, zegt hij.

Barrière

Met het begin van het schooljaar is de discussie over de snoepautomaten op scholen echter weer opgelaaid. Sommige scholen hebben al besloten alleen gezonde producten toe te laten in de automaten. De achtergrond is dat ruim 40% van de Spaanse kinderen overgewicht heeft.
Rubio vertelt dat de branche samen met de voedingsindustrie en het voedingsagentschap Aecosan werkt aan nieuwe producten, die geschikt zijn voor dit verkoopkanaal. “De opmars van vers fruit en salades gaat stapje voor stapje; de beperkte houdbaarheid is de eerste te overwinnen barrière”, zegt hij.
Ondertussen worden de wettelijke eisen steeds strenger. Veel autonome regio’s kennen al een vorm van regulering. Valencia gaat nog een stap verder en is bezig met een decreet met gedetailleerde voorschriften. Automaten in (educatieve) instellingen mogen dan alleen nog producten als fruit, groenten, halfvolle melk en yoghurt en producten zonder toegevoegde suiker bevatten. Een portie mag niet meer dan 200 kilocalorieën bevatten en niet meer dan 35% vet.
De omzet van de snoepautomaten in Spanje bedraagt 1.200 miljoen euro per jaar.

Tekst: Tijs Kierkels.

Gerelateerd