De competitie volg ik eigenlijk nooit, maar eens per jaar, rond kerst, geniet ik van het WK darten. Afgelopen jaar was dat wel heel bijzonder, met aanstormend talent Dirk van Duijvenbode, alias The Aubergenius. Gehuld in een shirt met een aubergine op de kraag, een verwijzing naar Van Onselen aubergines in ’s-Gravenzande. Want dat is waar de Katwijker werkt. Vlak voor zijn wedstrijd en vlak erna.

Bij toeval ken ik Martijn van Onselen, die bij mij in het groepje van Het Nieuwe Telen zit. Martijn is best trots op zijn medewerker, die het nu zo ver schopt. Hij geeft hem de ruimte om zijn talenten te ontplooien. In de kantine hangt een dartbord. Tussendoor kan hij een pijltje gooien. Maar dat niet alleen. Als Dirk op stap moet voor een training of wedstrijd, dan krijgt hij daar ruimte voor. Dat vind ik nu zo mooi aan een familiebedrijf als Van Onselen. Dat ze Dirk gunnen om door te breken, ook al hebben de telers daar zelf geen direct voordeel van.

Mooi vind ik ook de nuchtere houding van Dirk. Op vrijdag stond hij in Londen, waar hij onder druk moest presteren. Op het cruciale moment dat hij meer dan 100 uit moest gooien deed hij dat ook. Bijzonder is ook dat hij maandagmorgen vroeg weer op de tuin was. Dat is een eigenschap die we eigenlijk heel gewoon vinden in de tuinbouw, maar die best bijzonder is. Daar was hij aan toe, zo liet hij in een interview weten. Dat doet mijn tuindershart plezier.

‘Eet meer aubergines’, zegt Dirk vlak voor een wedstrijd en steekt zijn duim op. Ineens staat aubergine in de schijnwerpers. “Een bedrijf van maar liefst 13 hectare, wat een oppervlakte”, zegt een verslaggever. Voor ons is het een gangbare omvang vergeleken met tomaten, paprika’s en komkommers. Voor de buitenwereld niet. En Dirk zet met een glimlach een bijzondere groente op de kaart.

Of we meer aubergines gaan verkopen, daar gaat het me niet om. Maar dat op televisie weer kassen in beeld komen maakt me trots. Voor mij is Dirk een winnaar. Wie weet wint hij volgend jaar het WK. Maar ik hoop ook dat hij nog lang in de tuinbouw blijft werken.

Maikel van den Berg, zaadteler in Bleiswijk